Bijące rekordy popularności nagranie ziaren kakaowca
Ziarna kakaowca widujemy czasem już w formie uprażonej. Zdecydowanej większości z nas kojarzą się z czarnymi kuleczkami niczym ziarna kawy. Jednak w rzeczywistości wyglądają one zupełnie inaczej, co ujawniło bijące rekordy popularności wideo na TikToku.
Ziarna kakaowca dla wielu były zaskoczeniem
Czekolada to produkt, który każdy z nas doskonale zna i regularnie jada. Mało kto z nas zastawia się jednak, z czego dokładnie powstaje i jak długą drogę muszą przejść ziarna kakaowca, by wylądować w tabliczce czekolady.
Sophia Rose na swoim TikToku pokazała z bliska, jak wyglądają świeże ziarna, dopiero co wyciągnięte z kakaowca. Nagranie zostało obejrzane już przed rekordowe 4 miliony użytkowników.
Niektórzy użytkownicy sieci byli zniesmaczeni, widząc obślizgłe białe ziarna, która wypełzają niczym z kokonu. Nie dla każdego skojarzenia były jasne, a dopiero późniejsze momenty materiału wyjaśniły, z czym tak naprawdę mamy do czynienia.
Co się dzieje dalej z ziarnami?
Po pierwszych ujęciach ziaren kakaowca, które do najprzyjemniejszych nie należą, Sophia pokazała, jak wygląda ich obróbka cieplna. Wyciągnięte z łupiny ziarna należy najpierw wysuszyć pod przykryciem. Taki proces suszenia trwa nawet 8 dni.
To dzięki tej czynności, ziarna nabierają smaku doskonale znanego nam kakao. Wysuszone ziarna nie są jeszcze gotowe do przygotowywania z nich potraw. Najpierw należy je uprażyć, co także na swoim filmie pokazała Sophia.
Uprażone ziarna nadal posiadają łupinkę, którą należy zdjąć, by dostać się do wnętrza. A tam już czeka na nas sama dobroć. Wnętrze ziaren możemy pokruszyć albo zetrzeć na proszek, a następnie tworzyć arcydzieła kulinarne.
Pod filmem pojawiło się wiele komentarzy, które zacytował również portal o2. Wiele z nich pokazuje, jak zdziwieni byli użytkownicy, jak długa droga jest od ziarenka do czekolady i jak ziarna naprawdę wyglądają.
Czy jestem jedynym, który myślał, że to jakieś obce jajko? - dopytywał jeden z internautów. Inny natomiast dodaje - Dlaczego myślałem, że to jakieś podejrzane stworzenie morskie?.
A jakie były twoje skojarzenia?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: o2.pl