Ziarna kakaowca
Tik tok / sophiargreb

Bijące rekordy popularności nagranie ziaren kakaowca

Kto z nas nie kocha czekolady czy kakao? Sophia Rose pokazała na TikToku, jak wyglądają ziarna kakaowca w formie, której wiele osób nigdy nie widziało. Wielu użytkowników nie mogło uwierzyć, że z takiej kolby może powstać smakowity proszek.

Ziarna kakaowca widujemy czasem już w formie uprażonej. Zdecydowanej większości z nas kojarzą się z czarnymi kuleczkami niczym ziarna kawy. Jednak w rzeczywistości wyglądają one zupełnie inaczej, co ujawniło bijące rekordy popularności wideo na TikToku.

Ziarna kakaowca dla wielu były zaskoczeniem

Czekolada to produkt, który każdy z nas doskonale zna i regularnie jada. Mało kto z nas zastawia się jednak, z czego dokładnie powstaje i jak długą drogę muszą przejść ziarna kakaowca, by wylądować w tabliczce czekolady.

Sophia Rose na swoim TikToku pokazała z bliska, jak wyglądają świeże ziarna, dopiero co wyciągnięte z kakaowca. Nagranie zostało obejrzane już przed rekordowe 4 miliony użytkowników.

Niektórzy użytkownicy sieci byli zniesmaczeni, widząc obślizgłe białe ziarna, która wypełzają niczym z kokonu. Nie dla każdego skojarzenia były jasne, a dopiero późniejsze momenty materiału wyjaśniły, z czym tak naprawdę mamy do czynienia.

Doskonałe ceny produktów w Lidlu od czwartku do niedzieliDoskonałe ceny produktów w Lidlu od czwartku do niedzieliCzytaj dalej

Co się dzieje dalej z ziarnami?

Po pierwszych ujęciach ziaren kakaowca, które do najprzyjemniejszych nie należą, Sophia pokazała, jak wygląda ich obróbka cieplna. Wyciągnięte z łupiny ziarna należy najpierw wysuszyć pod przykryciem. Taki proces suszenia trwa nawet 8 dni.

To dzięki tej czynności, ziarna nabierają smaku doskonale znanego nam kakao. Wysuszone ziarna nie są jeszcze gotowe do przygotowywania z nich potraw. Najpierw należy je uprażyć, co także na swoim filmie pokazała Sophia.

Uprażone ziarna nadal posiadają łupinkę, którą należy zdjąć, by dostać się do wnętrza. A tam już czeka na nas sama dobroć. Wnętrze ziaren możemy pokruszyć albo zetrzeć na proszek, a następnie tworzyć arcydzieła kulinarne.

Pod filmem pojawiło się wiele komentarzy, które zacytował również portal o2. Wiele z nich pokazuje, jak zdziwieni byli użytkownicy, jak długa droga jest od ziarenka do czekolady i jak ziarna naprawdę wyglądają.

Czy jestem jedynym, który myślał, że to jakieś obce jajko? - dopytywał jeden z internautów. Inny natomiast dodaje - Dlaczego myślałem, że to jakieś podejrzane stworzenie morskie?.

A jakie były twoje skojarzenia?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł