Smakosze.pl Produkty Zimą zwykle je pomijamy. Wychodzi jednak na to, że te owoce są witaminowymi gigantami
Fot. Canva

Zimą zwykle je pomijamy. Wychodzi jednak na to, że te owoce są witaminowymi gigantami

30 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Podczas zimy nie zapomnij o budowaniu odporności. Najlepszym sposobem będzie jedzenie owoców. Dowiedz się, jakie owoce należy jeść zimą oraz jakich witamin ci dostarczą.

Zalety jedzenia owoców zimą

Zima to taka pora roku, podczas której nie myśli się, o jedzeniu owoców. Wszyscy skupiają się na daniach, czy przekąskach, które sycą i rozgrzewają na wiele godzin. Jest to po części słuszne podejście, ale nade wszystko warto skupić się także na zbudowaniu odporności .

Najpowszechniejszą metodą w jej wzmacnianiu jest, dostarczenie odpowiednich witamin . Owoce na pewno ci w tym pomogą. To najlepszy i najbardziej naturalny sposób. Przeczytaj i dowiedz się, dzięki którym owocach wzmocnisz swój organizm.

owoce.jpg
Canva/@baibaz
Wrzucam czerstwy chleb do miski i zalewam kawą. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie

Spróbuj trochę egzotyki

Podczas budowania odporności za pomocą owoców warto sięgnąć po te, które nie występują w naszym kraju naturalnie. Świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju cytrusy, od cytryny przez grejpfruta po pomarańcze . Dostarczą ci nie tylko kwaśności i soczystości, ale przede wszystkim sporą dawkę witaminy C oraz błonnika .

Jeżeli owoce z tej grupy są dla ciebie zbyt kwaśne lub po prostu za nimi nie przepadasz, sięgnij po kiwi . Ten owoc także dostarczy ci witaminę C, ale przede wszystkim poprawia kondycję skóry, która w okresie zimowym jest narażona na wysuszenie . Pomoże ci także obniżyć poziom cholesterolu oraz wyreguluje ciśnienie krwi.

Najlepsze są polskie owoce

Wiadomo, że swojskie oznacza najlepsze, a polskie to już w ogóle, dlatego przygotowałem też coś dla owocowych patriotów. J eżeli uważasz, że tylko polskie owoce są najlepsze, sięgnij po gruszki . To najlepszy wybór zimą. Owoc dostarcza witaminy z grupy C, B, A oraz z grupy PP . W dodatku dostarczają potas, wapń, magnez, a jedzone podczas choroby, zdecydowanie obniżają jej objawy .

Nie przepadasz za gruszkami? Nie ma problemu, po prostu wybierz jabłko . Ten najpowszechniejszy polski owoc zawiera witaminy z grup A, C, E i K . Wesprze nie tylko odporność, ale polepszy także funkcjonowanie układu trawiennego .

Jak widzisz, możliwość zbudowania odporności w naturalny sposób, jest na wyciągnięcie twojej ręki. Jedz owoce codziennie, a ryzyko zachorowania na pewno będzie dużo mniejsze. Sprawdź, co rząd zamierza zrobić z niedzielami handlowymi oraz poznaj przepis na danie lepsze niż kotlety mielony .

gruszka.jpg
Canva/@Vagengeym_Elena
Włóż liście laurowe do sody oczyszczonej. Efekt zaskoczy każdego
W tych częściach Polski aż roi się od grzybów. Ludzie wychodzą z lasu z pełnymi koszykami
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy