Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Zmarł słynny restaurator, był nazywany „ojcem tiramisu”
canva/pixelshot

Zmarł słynny restaurator, był nazywany „ojcem tiramisu”

31 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

We Włoszech, w wieku 93 lat zmarł słynny restaurator, który był nazywany „ojcem tiramisu". Aldo Campeol, bo o nim mowa, był właścicielem restauracji Alle Beccherie w Treviso, która jako pierwsza zaoferowała klientom ten doskonały deser. Potem tiramisu poznały całe Włochy i zachwyciło cały świat.

Restauracja Alle Beccherie została otwarta przez rodzinę Campeola w 1939 roku. Aldo przejął ją pod koniec II wojny światowej. To właśnie tam, w wyniku błędu szefa kuchni, Roberto Linguanotto, powstał ten pyszny deser.

Otóż Roberto przygotowując lody waniliowe, dodał do nich mascarpone zamiast śmietanki. Gdy mieszanki spróbowała żona właściciela restauracji, Alba, uznała, że jest całkiem smaczna. Razem z kucharzem postanowili podać ją jako deser na biszkoptach nasączonych kawą i posypaną ciemnym kakao. Deser został nazwany Tireme Sù, co oznacza „podnieś mnie" czyli popraw mi humor.

Zmarł słynny restaurator, był nazywany „ojcem tiramisu"

Jak podaje serwis Rzeczpospolita, Aldo Campeola został pożegnany w mediach społecznościowych przez prezydenta Wenecji Euganejskiej (na jej terenie leży Treviso), Luca Zaię.

„Wraz z Aldo Campeolem, który zmarł dzisiaj w wieku 93 lat, Treviso traci kolejną gwiazdę w swojej historii jedzenia i wina" - zamieścił we wpisie Luc Zaia.

Spory o tiramisu

Choć tiramisu było w menu restauracji Alle Beccherie od 1972 roku, jego receptura nigdy nie została opatentowana. Toczyło się wiele sporów o to, kto je wymyślił. Jedna z tez głosiła, że twórcą tiramisu był kucharz z restauracji Roma w Tolmezzo we Friuli i, że wymyślił je 20 lat wcześniej niż Roberto Linguanotto.

Na przestrzeni lat modyfikowano też przepis na tiramisu. Choć początkowo deser nie zawierał alkoholu, potem wielu kucharzy zaczęło dodawać do niego likier amaretto.

Jeśli chcesz zobaczyć, jak przygotować słynne tiramisu , zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na babeczki tiramisu .

tiramisu
tiramisu

Źródło zdjęcia: canva/AlexPro9500

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rp

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy