Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Einfaches Rezept

Wlej ocet do mleka i porządnie wymieszaj. Ten patent jest już hitem

17 Maja 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mleko i ocet wystarczą, by szybko i sprawnie przygotować porcję sera idealnie pasującego do świeżego pieczywa. Prosty patent sprawdzi się, gdy zabraknie dodatków na rodzinne śniadanie. Smakuje tak pysznie, że znajdzie się w waszym stałym repertuarze kulinarnym.

Przepis na smakowity domowy ser

Prosty i niesamowicie smaczny ser biały wykonać można w domu. Pokazujemy dwie wersje rarytasu — tradycyjną z krowiego mleka i wegańską z produktu sojowego. Obie są niesamowicie smaczne i przyjemnie urozmaicą niejeden posiłek.

Składniki:
  • 2 litry mleka lub napoju sojowego
  • 100 ml octu winnego lub 120 ml soku z cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • czarny pieprz mielony wedle uznania (można pominąć)
Dodatki opcjonalne:
  • świeże zioła np. natka pietruszki
  • suszone pomidory z oleju
  • oliwki czarne lub zielone
  • drobne kapary
  • posiekana cebulka
Komunia u Kasi Cichopek

Nie zgadniecie, kto szykował jedzenie na przyjęcie komunijne córki Cichopek. Trudno uwierzyć

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić ser z mleka i octu? Przepis jest bardzo prosty

Do garnka wlewamy mleko lub napój sojowy i podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy zacznie powoli się gotować, wlewamy ocet i mieszamy. Gotujemy przez 5 minut. Jeśli przygotowujemy wersję wegańską, garnek zdejmujemy już z ognia.

Powstałe grudki sera przenosimy na sito zawieszone nad miską przy pomocy łyżki cedzakowej. Delikatnie dociskamy, by usunąć nadmiar płynu, a następnie doprawiamy solą. Wrzucamy posiekane dodatki wedle uznania.

Jak wykorzystać ser z mleka i octu?

Oprócz przygotowania smakowitych kanapek z jego dodatkiem domowy nabiał smacznie wzbogaci sałatki i makarony z warzywami. Z większej ilości produktu można też przygotować smakowity sernik.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dodatki do kanapek. Sprawdźcie koniecznie sycący i zdrowy smalec z fasoli . Być może spodoba wam się także pasta z jajek i sera wiejskiego .

Ser idealny na kanapki.png
Screen z filmu na kanale YouTube Einfaches Rezept
Kotlety mielone

Zalej nim bułkę i dodaj do mięsa. Kotlety mielone wyjdą smaczne jak nigdy

CZYTAJ DALEJ
Biedronka z nowymi promocjami

W Biedronce ceny tak niskie, aż wprowadzili limity. Grzech nie skorzystać

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >