Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza? Dietetyk odpowiada
W czerwcu i lipcu na każdym targu i warzywniaku kupimy fasolkę szparagową żółtą i zieloną. To czas, kiedy strączki są najsmaczniejsze i mają najwięcej witamin i minerałów. Która fasolka szparagowa jest lepsza? Żółta czy zielona?
Fasolka szparagowa dostępna jest w marketach przez cały rok, jednak mrożone strączki nie są już tak smaczne i tak zdrowe, jak świeże warzywa wygrzane w pełnym słońcu. Fasolkę szparagową powinniśmy jeść przez cały sezon.
Fasolkę szparagową zwykle podajemy jako dodatek do głównych dań. Dodajmy ją również do zupy jarzynowej, do warzywnego curry, potraw chińskich. Z fasolki szparagowej możemy również przygotować pyszne przetwory na zimę i cieszyć się jej smakiem przez cały rok.
Fasolka żółta jest bardziej delikatna, słodka, fasolka zielona natomiast ma bardziej wyraźny smak i jest twardsza, dlatego też powinniśmy gotować ją dłużej. Fasolki różnią się również minimalnie wartościami odżywczymi.
Która fasolka szparagowa jest lepsza?
Żółta odmiana fasolki szparagowej jest mniej wyrazista w smaku i delikatniejsza niż zielona. Zielona fasolka zawiera znacznie, bo aż kilka razy, więcej witaminy A i kwasu foliowego aniżeli jej żółta siostra, która z kolei jest bogatsza w potas i fosfor — powiedziała podczas rozmowy z portalem WP Kuchnia Maja Lewandowska, dietetyk z Naturhouse Gdańsk Morena.
Według ekspertów, zarówno żółta, jak i zielona fasolka szparagowa są bardzo zdrowe i zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Żółta fasolka zawiera więcej potasu, zielona natomiast więcej witaminy A i kwasu foliowego. W obu rodzajach fasolki szparagowej znajdziemy również błonnik, witaminę C, magnez, a także witaminy z grupy B.
Błonnik wpiera pracę układu pokarmowego, witamina C wzmacnia naszą odporność. Magnez i witaminy z grupy B są natomiast niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu. Zarówno fasolkę żółtą, jak i zieloną warto więc na stałe włączyć do naszej diety, szczególnie latem, kiedy mamy na nią sezon.
Jak ugotować fasolkę szparagową?
Z fasolki szparagowej odetnijmy końcówki. Jeśli w strączkach znajdują się grube przerosty, wytnijmy je. Fasolkę włóżmy do garnka, zalejmy wodą i dodajmy łyżeczkę soli i cukru.
Fasolka szparagowa żółta będzie gotowa po około 10 minutach gotowania, zielona po około 15- 20 minutach. Fasolkę możemy podać z masłem i bułką tartą, możemy również przygotować nietypową posypkę- tu poznasz przepis na fasolkę szparagową z łuskanymi nasionami konopi. Jest zdrowa i pyszna.
Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:
-
Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Niezawodny przepis babci
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem serowym. Tani i pyszny obiad
Źródło: kuchnia.wp.pl, doradcasmaku.pl