Smakosze.pl Porady Zrób to jesienią z borówką amerykańską. Wiosną obsypie się słodkimi owocami
Fot. Shutterstock/Edita Paulauskiene

Zrób to jesienią z borówką amerykańską. Wiosną obsypie się słodkimi owocami

3 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Właśnie zakończył się okres wegetacyjny borówki amerykańskiej. Jeżeli uprawiasz te owocowe krzewy, koniecznie dowiedz się, co zrobić z borówką jesienią. Jedna czynność zagwarantuje, że jesienią krzewy obrodzą, jak nigdy.

Koniec sezonu na borówki

Borówka amerykańska to jeden z ulubionych przez Polaków owoców sezonowych. Sezon na ten smakołyk rozpoczął się na początku lipca i trwał do końca września. Jeżeli uprawiasz jej krzewy, koniecznie musisz dowiedzieć się, co zrobić z borówką jesienią.

Okazuje się, że po zakończeniu zbiorów należy szczególnie zadbać o krzewy owocowe. Dzięki temu w nowym sezonie owoce obrodzą jeszcze obficiej. Czytaj dalej, a dowiesz się, co należy zrobić jesienią i dlaczego jest to aż tak ważne.

borówki na krzewie.jpg
Fot. Canva/liveslow
Jest lepsza zupa na rosole niż pomidorowa. Spróbujesz i od razu mi podziękujesz

Co zrobić z borówką jesienią?

Po zakończeniu okresu wegetacyjnego, a krótko mówiąc, po zakończeniu sezonu, powinno odbyć się przycinanie borówki . Właśnie ta prosta czynność zagwarantuje krzewowi odpowiednią cyrkulację powietrza. Zapobiegnie to, występowaniu infekcji grzybiczej, a w dodatku pozytywnie wpłynie na pędy. Owoce z krzewów, które nie są zbyt gęste, mają zdecydowanie słodszy smak, a także są lepszej jakości. Aby tak się stało, należy odpowiednio przeprowadzić przycinanie borówki. O tym, jak zrobić to poprawnie, dowiesz się z dalszej części tekstu.

Przycinanie borówki - jak zrobić to dobrze?

Przycinanie borówki nie jest zbyt skomplikowane, wystarczy wiedzieć tylko, które pędy należy odciąć. W pierwszej kolejności trzeba pozbyć się pędów uschniętych i tych, które są martwe. Następnie należy dokładnie obejrzeć pozostałe pędy i usunąć te z objawami chorobowymi.

Zazwyczaj charakteryzują się one tym, że zabarwiają się na czerwono. Odcięcie takich pędów pozwoli krzewom przetrwać zimę. Wiosną należy przeprowadzić kolejne cięcie i pozbyć się osłabionych końcówek. Wtedy też można nadać krzewom odpowiedni kształt.

bor.jpg
Fot. Canva/YelenaYemchuk
Do miski wrzucam 2 rodzaje mielonego mięsa. Takie kotlety mielone to raj w ustach
Nikt nie wierzy mi, gdy mówię, z czego robię te pączki. Znikają od razu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy