Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Brokuły w panierce - szybki i wyborny specjał
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.09.2021 02:00

Brokuły w panierce - szybki i wyborny specjał

Brokuły w panierce
canva/Vladimir Mironov

Brokuły w panierce to szybka i wyjątkowo smaczna przekąska lub dodatek do drugiego dania. Delikatne, upieczone warzywa doskonale komponują się z panierką z bułki tartej, parmezanu i cheddara. Sprawdź, jak przygotować brokuły w panierce, które posmakują nawet największemu niejadkowi.

Brokuły są jednym z najszlachetniejszych warzyw. Cenione są od wieków za swoje walory smakowe i przede wszystkim prozdrowotne właściwości. Brokuły szczególnie polecane są dzieciom w okresie wczesnoszkolnym, jednak nasze pociechy niechętnie sięgają po to warzywo. Panierka z bułki tartej i żółtego sera sprawią jednak, że odczarujesz brokuła i Twoja pociecha zje go ze smakiem.

Do panierowanych brokułów przygotuj sos jogurtowy z czosnkiem, koperkiem lub szczypiorkiem. Brokuły możesz podać samodzielnie lub jako smaczny dodatek do gotowanych ziemniaków i ulubionego mięsa.

Jeśli szukasz pomysłu na szybką, zdrową i smaczną zupę - tu znajdziesz pyszną inspirację. Zupa brokułowa z kurczakiem na rosole posmakuje wszystkim.

Przepis na brokuły w panierce

Składniki:

  • świeży brokuł

  • 2 łyżki mleka

  • 2 jajka

  • 2 łyżki oliwy

  • 4 łyżki bułki tartej

  • po 4 łyżki startego parmezanu i cheddara

  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • mały jogurt naturalny

  • posiekany koperek lub szczypiorek

  • ząbek czosnku

  • sól, pieprz

Jak przygotować brokuły w panierce?

Umyj brokuła i oddziel z niego różyczki i mniejsze łodygi, następnie dokładnie osusz. Mleko wymieszaj z jajkami, dopraw solą, pieprzem, w drugiej miseczce natomiast - bułkę tartą z serem startym na drobnej tarce.

Kawałki brokuła wymocz w jajku z mlekiem, następnie obtocz w bułce i serach. Każdy kawałek układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, całość skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz 25 minut.

Przygotuj sos: ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dokładnie wymieszaj z jogurtem, solą, pieprzem i posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Wstaw do lodówki na 20 minut.

Smacznego.

Tagi: Obiad Danie