Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Restauracje > Czy ceny w restauracjach wzrosną?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 13.05.2021 02:00

Czy ceny w restauracjach wzrosną?

Restauracje podniosą ceny?
Canva.com / Steve Mason

Nie da się ukryć, że restauracje mocno odczuły skutki pandemii. Zakaz przyjmowania gości i sprzedawanie jedzenia wyłącznie na wynos lub z dostawą odbiły się na przychodach lokali gastronomicznych. Jednak stopniowe znoszenie obostrzeń nie oznacza końca problemów.

Czy restauracje podniosą ceny?

Z pewnością restauracje są bliskie sercu niejednego smakosza. Wszakże właśnie w takich miejscach możemy raczyć się wyjątkowymi specjałami i miło spędzić czas w gronie najbliższych. 15 maja ogródki restauracyjne staną dla nas otworem. Natomiast 29 maja posiłkami będziemy mogli raczyć się wewnątrz lokali.

Restauracje od października musiały borykać się ze sporymi utrudnieniami. Branża apelowała do władz, jednak błaganie o pomoc nie przyniosło większych rezultatów. Na szczęście już od soboty lokale gastronomiczne, chociaż częściowo będą mogły przyjmować klientów.

Bez wątpienia liczne grono smakoszy z miłą chęcią odwiedzi ponownie swoje ulubione restauracje. Niestety, niektóre lokale nie mają wyjścia i muszą podnieść ceny. Takie wieści mogą wywołać spore rozczarowanie u wielbicieli kulinariów.

Większość osób założyłaby, że podniesienie cen jest spowodowane stratami, jakie poniosły restauracje w trakcie pandemii. Okazuje się, że problem jest bardziej złożony, a na ewentualne wyższe koszty jedzenia w lokalach gastronomicznych wpływa kilka czynników.

(Canva / Monkey Business Images)

Dlaczego restauracje mogą być droższe niż dotychczas?

Nietrudno zauważyć, że jedzenie drożeje nawet w sklepach. Wynika to między innymi z rosnącej inflacji. Nie bez znaczenia jest również pogoda, która w wielu rejonach świata negatywnie odbija się na zbiorach. Problem wyższych cen żywności poruszaliśmy w jednym z wcześniejszych artykułów

Kolejnym problemem, z którym mierzą się restauracje, jest niewystarczająca liczba pracowników. Wiele osób pracujących w gastronomii na stałe się przebranżowiło i nie zamierzają powrócić do dawnego fachu

Myślę, że ceny wzrosną, ale nie tylko przez pandemię. Nałoży się na to również rosnąca inflacja czy liczne podwyżki cen, które miały miejsca w ciągu ostatnich miesięcy. Zdrożał przede wszystkim alkohol. Wydaje mi się, że nam uda się jednak pozostać przy starych cenach, a jeśli wzrosną to minimalnie (...). Część osób się przebranżowiła, inni nie chcą już nigdy wracać do gastronomii, a pozostałym proponuje się stawki, które często są nawet o 20% niższe niż przed pandemią. Myślę, że część właścicieli knajp chce w ten sposób uniknąć podwyżki cen — powiedział w rozmowie z portalem Noizz Bartosz Szczesiul z Gemba Bar.

Takie informacje nie napawają optymizmem i mogą wywołać oburzenie u niektórych smakoszy. Warto jednam pamiętać, że restauracje robią wszystko by przetrwać tę kryzysową sytuację. Podniesienie cen może okazać się ostatnią deską ratunku. Zwłaszcza że najbliższy czas przesądzi o bytności wielu lokali gastronomicznych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Noizz

Zapraszamy na nasz Instagram