Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 29.11.2022 19:57

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

gozdziki
Canva /KPS

Własnoręcznie przygotowane specyfiki potrafią odznaczać się wyjątkową skutecznością. Jednym z nich jest domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Jego wyjątkowy smak sprawa, że chętnie sięgniesz po niego nie tylko w czasie choroby. Ten syrop wykazuje doskonałe działanie profilaktyczne.

Przygotowanie domowego syropu z miodu, goździków i pomarańczy nie jest trudne, ale wymaga odrobiny cierpliwości. Tak przygotowany syrop musi postać tydzień, zanim będzie nadawał się do spożycia. Gwarantujemy jednak, że jego smak oraz prozdrowotne właściwości warte są każdego dnia spędzonego na oczekiwaniach. Nastaw swoją buteleczkę już dziś.

Przepis na wyjątkowy domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków

Składniki:

  • 1,5 szklanki miodu wielokwiatowego

  • 1,5 szklanki soku z pomarańczy

  • 1 kawałek laski cynamonu

  • 8-10 goździków

Jak zrobić domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków?

Aby przygotować domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków, umieść przyprawy na dnie dużego słoika. Następnie zalej je 1,5 szklanki miodu. Naczynie zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 7 dni.

Po upływie tego czasu przecedź domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków przez sitko. Miód przelej z powrotem do słoika a przyprawy wyrzuć. Następnie do miodu dolej sok wyciśnięty z pomarańczy.

Składniki na domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków dokładnie wymieszaj. Mikstura od tego momentu gotowa jest do spożycia. Zażywaj profilaktycznie 1 łyżeczkę dziennie, lub wspomagaj leczenie podczas infekcji. Rozgrzewający syrop imbirowy jest idealnym pomysłem na drobny upominek. Syrop ze skórki mandarynki totalnie Cię zaskoczy.

Canva / Charlotte May z Pexels
Canva / Charlotte May z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: