Jadalny prezent na Mikołajki - rozgrzewający syrop imbirowy. Przepis krok po kroku
Najlepsze podarki to te, które przygotowujemy własnoręcznie. Sprawdzonym i jadalnym prezentem jest z całą pewnością aromatyczny i zdrowy syrop z imbiru. Przygotowany od serca, ucieszy znacznie bardziej, niż niejeden kupny upominek.
Rozgrzewający imbirowy syrop przyda się szczególnie w nadchodzącym sezonie przeziębień i infekcji. Można dodawać go do gorącej herbaty lub przygotować z niego szybki napój z dodatkiem wody i cytryny. Czy już wiesz, kogo obdarujesz takim jadalnym prezentem?
Syrop imbirowy czyli zdrowy jadalny prezent
Składniki:
1 średniej wielkości kawałek imbiru (ok. 100 g)
500 ml wody
1 szklanka cukru
Jak prosto przygotować jadalny prezent z imbiru?
Imbir do jadalnego prezentu obierz z pomocą małej łyżeczki. Następnie warzywo pokrój w dość drobną kostkę. Przełóż całość do niewielkiego garnka.
Pokrojony korzeń do jadalnego prezentu zalej 2 szklankami wody. Dodaj cukier i zagotuj składniki. Zmniejsz ogień i nadal trzymaj garnek na gazie do momentu, aż syrop wyraźnie zgęstnieje i nabierze intensywniejszej barwy.
Ugotowany syrop na jadalny prezent przecedź na sitku. Wciąż gorący płyn przelej do wyparzonych i suchych słoiczków. Na sam koniec słoiczki postaw do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Naczynie z jadalnym prezentem udekoruj i obdaruj nim wybraną osobę. Bliscy zachwyceni będą domowym syropem do kawy. Zdrowy specyfik z czosnku pomoże w walce z zimowym przeziębieniem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nowy, pyszny sposób na kalafiora. Zanurz, zapiecz i zachwyć się smakiem
Podlewasz mięso na gulasz gorącą wodą? Wlej też szklankę aromatycznego napoju. Smak dania zachwyci
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama