Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Inna niż wszystkie - mizeria z dodatkiem ogórków konserwowych
Karolina Szmulewicz
Karolina Szmulewicz 13.09.2021 02:00

Inna niż wszystkie - mizeria z dodatkiem ogórków konserwowych

Mizeria
Canva

Mizeria to dodatek do obiadu, który jest doskonale znany każdemu Polakowi. Klasycznie ogórki skąpane w śmietanie wspaniale pasują do niemal każdego mięsnego dania. Dziś przedstawiamy zupełnie nową wersję tego klasyka - mizerię z dodatkiem ogórków konserwowych.

Mizeria z ogórkami konserwowymi świetnie łączy się z cięższymi mięsami, na przykład śląską roladą czy pieczonym schabem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ogórek konserwowy nadaje klasycznej mizerii słodko-kwaśnego charakteru i sprawia, że okrywamy ten doskonale znany smak na nowo.

Przepis na mizerię z dodatkiem ogórków konserwowych

Potrzebujesz:

  • 2 ogórki zielone - średniej wielkości

  • 2 większe ogórki konserwowe

  • koperek świeży

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

  • łyżeczka musztardy

  • 2 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

  • sok z cytryny

Ogórki zielone obieramy ze skórki i kroimy na pół. Przy pomocy łyżeczki usuwamy z ich środka gniazda nasienne. Przekrojone i wydrążone ogórki kroimy w kostkę.

W miseczce łączymy musztardę z majonezem oraz śmietaną, a także sokiem z cytryny i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiego sosu.

Ogórki konserwowe ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Koperek myjemy i siekamy bardzo drobno. Obydwa składniki dorzucamy do sosu.

Na koniec dodajemy do niego także świeże ogórki. Ponownie mieszamy - tym razem delikatnie i doprawiamy do smaku.

Mizerię podajemy jako dodatek do obiadu. Wspaniale łączy się z karkówka oraz pieczonych schabem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakinatalerzu

Zapraszamy na nasz Instagram