Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Justyna Steczkowska jest mistrzynią w pieczeniu chleba. Jej patent jest prosty i wyjątkowy
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 16.01.2023 16:00

Justyna Steczkowska jest mistrzynią w pieczeniu chleba. Jej patent jest prosty i wyjątkowy

chleb
Canva / marcinmarszal ; Instagram / @justynasteczkowska

Justyna Steczkowska jest mistrzynią w przygotowaniu domowego pieczywa. Kupne bochenki nie mają czego szukać w jej kuchni. Chleb według przepisu wokalistki wyjątkowo długo zachowuje świeżość dzięki dodatkowi kaszy gryczanej.

Samodzielne upieczenie chleba jest prostsze, niż się wielu osobom wydaje. Bez cienia wątpliwości potwierdza to Justyna Steczkowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta w portalu Instagram. Kilka prostych składników i dużo pozytywnego nastawienia wystarczy, aby wyczarować we własnym piekarniku prawdziwe domowe pieczywo.

Przepis na domowy chleb według Justyny Steczkowskiej

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody

  • 60-70 dag mąki

  • pół kostki drożdży

  • szczypta soli

  • 1 łyżka dobrego miodu

  • słonecznik, zioła z ogródka, kasza gryczana i czarny pieprz

Jak we własnej kuchni upiec domowy chleb?

Wypiek domowego chleba zacznij od wlania do garnka 1,5 szklanki wody. Dodaj do niej drożdże, płaską łyżkę soli, miód oraz nieco więcej, niż połowę porcji mąki. Całość wymieszaj i odstaw na 20 minut, aby mąką połączyła się z drożdżami.

Po upływie tego czasu do ciasta na chleb dosyp resztę mąki, a także garść słonecznika i ulubione zioła. Wyrabiaj całość ręcznie. W międzyczasie ugotuj woreczek kaszy gryczanej, po ostygnięciu dodaj ją do pozostałych składników.

Ciasto na chleb z dodatkiem kaszy gryczanej wyrabiaj jeszcze przez 5-10 minut. Jeśli lubisz nieco bardziej zdecydowane smaki, dopraw całość czarnym pieprzem. Na koniec ciasto przelej do foremki do pieczenia.

Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz przez ok. 60 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, zostawiając bochenek w środku na kolejny kwadrans. Gotowy wypiek odstaw do ostygnięcia. Bogaty w dodatek ziaren chleb idealnie sprawdzi się na śniadanie. Odpowiednio przechowywane bochenki zaskakująco długo zachowują swoją świeżość.

Canva / Ron Lach z Pexels
Canva / Ron Lach z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy