Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wrzucam wszystko do jednego garnka i po chwili mam pyszny obiad. Mógłbym to jeść non stop
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 24.05.2024 19:23

Wrzucam wszystko do jednego garnka i po chwili mam pyszny obiad. Mógłbym to jeść non stop

potrawka z fasolą i kiełbasą
fot. youtube.com/mojedomowejedzenie

Doskonały przepis na jednogarnkową potrawkę, która nigdy się nie znudzi. Dzięki połączeniu kiełbasy, ziemniaków i warzyw stanowi posiłek, który nie wymaga żadnych dodatków, świetnie nadaje się do podgrzewania i zabija apetyt na długo.

Obiad z jednego garnka

Dania jednogarnkowe znane są na całym świecie. W Polsce nazywamy je czasem z niemieckiego Eintopfami, mylimy (na co grzmi na nas Robert Makłowicz) z leczo, rzadziej z ratatouille'ami, a spotykamy także pod nazwą chłopskich czy wiejskich kociołków.

Czy są wiejskie? W jakimś sensie pewnie tak. Składają się z łatwo dostępnych i dobrze znanych składników, a przy tym bazują na zaradności gospodyni, która po prostu wszystko we właściwej kolejności wrzuca do jednego garnka. No i do tego są tak sycące, że zaspokajają tygrysi głód po dniu pracy fizycznej.

namaczanie fasoli
fot. youtube.com/mojedomowejedzenie
Wlej to zamiast wody do ciasta na pierogi. Jak dla mnie nie ma lepszego, wychodzi idealnie

Wiejski garnek z fasolą

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Moje domowe jedzenie. Takie danie jest jednak bardzo „cierpliwe”, warto więc przejrzeć lodówkę pod kątem tego, co moglibyśmy do niego dorzucić. W sezonie na młodą kapustę warto pamiętać także o niej.

Składniki

  • 1 pęto tłustej kiełbasy
  • 600 g ziemniaków
  • ½ l bulionu (opcjonalnie, można użyć samej wody)
  • 500 g fasoli
  • Mała główka młodej kapusty
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • ½ papryki chili (do smaku)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka węgierskiej pasty paprykowej (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy
  • 60 g masła
  • 3 łyżki mąki

Prosty obiad z fasoli

Fasolę namaczamy przez noc, odcedzamy i w garnku zalewamy świeżą wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Ustawiamy na małym ogniu, a w międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Na patelni na odrobinie masła podsmażamy pokrojoną dość drobno cebulę. Dodajemy przeciśnięty czosnek, a następnie kiełbasę w plasterkach. Kiedy zaczyna się ona robić rumiana, podsmażamy dodatkowo pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy jeszcze przez chwilę. Na koniec na patelnię wrzucamy poszatkowaną młodą kapustę.

Kiedy zrobi się ona miękka, studzimy dosłownie przez chwilę i dodajemy do gotującej się fasoli. Wodą z garnka deglasujemy patelnię, czyli przepłukujemy ją, zlewając później wodę z powrotem do potrawy.

Do garnka można teraz dodać nieco bulionu. Przyprawiamy przecierem pomidorowym i paprykowym, a następnie do smaku sypkimi przyprawami. Gotujemy tak jeszcze przez chwilę, po czym wrzucamy obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki.

Nie zdejmując potrawy z ognia, na patelni przygotowujemy zasmażkę, rozpuszczając masło, a następnie mieszając je dokładnie z mąką. Kiedy ziemniaki robią się miękkie, dodajemy zasmażkę i wszystko jeszcze przez chwilę gotujemy. Danie jest gotowe, kiedy fasola i ziemniaki mają odpowiednią twardość.

Wypróbuj też przepisy na ogórki kiszone z zadziwiającym dodatkiem i napar z liści morwy.

młoda kapusta i kiełbasa
fot. youtube.com/mojedomowejedzenie