Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety mielone faszerowane serem i pieczarkami. Każdy kęs daje niezwykłą przyjemność
Renata Materlińska
Renata Materlińska 03.07.2022 13:53

Kotlety mielone faszerowane serem i pieczarkami. Każdy kęs daje niezwykłą przyjemność

kotlety mielone
canva/daffodilred

Poznajcie przepis na kotlety mielone faszerowane serem i pieczarkami. Jedząc je, każdy kęs daje niezwykłą przyjemność, bo czuć w nich doskonały smak, aromat i niezwykłą soczystość. Te kotlety z pewnością podbiją wasze podniebienia i jeszcze nie raz wrócą na wasze talerze.

Lubimy kotlety mielone, bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jeśli jednak chcecie odmienić ich smak, poświęćcie im nieco więcej czasu, a z pewnością nie pożałujecie. Dziś namawiamy was do przygotowania kotletów mielonych z farszem serowo-pieczarkowym. Przyznajcie, że już sam aromat grzybów brzmi zachęcająco, a w połączeniu z ciągnącym serem i mielonym mięsem to prawdziwe niebo w gębie. A więc do dzieła.

Jak zrobić mielone nadziewane serem i pieczarkami?

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa

  • 1 nieduża cebula

  • 1 jajko

  • ok. 1 szklanka tartej bułki

  • zioła prowansalskie

  • 1 łyżeczka musztardy

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

na farsz:

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka oleju

  • 20 dag pieczarek

  • 10 dag żółtego sera

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

Przygotowanie faszerowanych kotletów mielonych

Do mięsa mielonego dodaj drobno posiekaną cebulę oraz jajko, 3-4 łyżki tartej bułki, musztardę, trochę soli i pieprzu. Dłonią wyrób dokładnie mięsną masę, odstaw ją do chłodu.

Na farsz cebulę obierz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło, wsyp cebulę. Smaż ją na niedużym ogniu, aż się zeszkli. Wtedy dodaj pieczarki, przesmaż je, mieszając.

Cebulę z pieczarkami oprósz solą i pieprzem, smaż, aż odparuje cały płyn, wystudź. Do cebuli i pieczarek dodaj starty ser oraz posiekaną natkę pietruszki. Farsz wymieszaj, dopraw.

Mięsną masę podziel na 6 porcji. Z każdej zrób na dłoni placek, połóż na nim trochę farszu, dokładnie zlep brzegi, uformuj kształtny kotlet.

Każdy kotlet panieruj w tartej bułce i kładź na patelni z rozgrzanym olejem. Kotlety smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.

Po więcej inspiracji na kotlety mielone zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis Anny Lewandowskiej na kotlety mielone, a także recepturę na kotlety mielone z cukinią.

pieczarki
canva/MajaMitrovic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje