Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.11.2021 01:00

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
canva/minadezhda

Szukasz pomysłu na bezmięsny obiad? Przygotuj kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej w złocistej i lekko chrupiącej panierce. Kotlety są miękkie i delikatne, a pestki dyni i posiekana pietruszka nadają im wyraźnego smaku. Poznaj przepis na doskonały, wegetariański obiad, czyli kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej.

Kasza jaglana jest drobną, żółtą kaszą o lekko słodkim smaku. Jaglanka jest jedną z najzdrowszych kasz, ponieważ zawiera duże ilości białka, magnezu, potasu, żelaza i cynku. Związki te odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Z kaszy jaglanej przygotujesz pełnowartościowe śniadanie i wiele innych dań, między innymi cukinię faszerowaną lub sałatkę lunchową z awokado.

Kaszę jaglaną zawsze gotuj w osolonej wodzie w proporcjach 1:2. Na 100 g kaszy potrzebujesz 200 ml wody. Proporcja jest bardzo ważna, ponieważ wtedy kasza będzie idealnie ugotowana, będzie sypka i doskonała w smaku. Do przygotowania kotletów wykorzystałam natkę pietruszki, ale możesz ją również zastąpić innym, posiekanym ziołem, np. kolendrą, szczypiorkiem, koperkiem.

Przepis na kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej

Składniki na 4 porcje:

  • 100 ml mleka

  • 100 g kaszy jaglanej

  • kalafior

  • 40 g mąki z ciecierzycy

  • cebula

  • jajko

  • bułka tarta do panierowania

  • 40 g prażonych pestek dyni

  • łyżka masła

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • kostka rosołowa drobiowa

Jak przygotować kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej?

Kaszę jaglaną ugotuj w 200 ml wody. Mleko natomiast zagotuj osobno z kostką rosołową, jajko ugotuj na twardo. Cebulę zeszklij na maśle, surowego kalafiora posiekaj bardzo drobno, upraż na suchej patelni pestki dyni. Posiekaj pietruszkę i pokrój w kostkę ugotowane jajko.

Do dużej miski przełóż ostudzoną kaszę jaglaną, dodaj jajko, kalafiora, cebulkę, natkę pietruszki, pestki dyni, dopraw solą, pieprzem. Wlej mleko z kostką rosołową i formuj kotleciki, w razie potrzeby podsypuj ciasto mąką.

Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż nabiorą złocistego koloru.

Smacznego.

Tagi: Obiad Danie