Kolacja bez wysiłku, cukinia faszerowana kaszą jaglaną
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną to dokonały pomysł na szybki i pyszny obiad, który z pewnością posmakuje całej Twojej rodzinie. Kasza smażona na patelni z oliwą, czosnkiem i papryką zyska wspaniały, warzywny smak i aromat. Cukinia faszerowana jaglanką jest prostym i efektownym daniem, które przygotujesz w niecałą godzinę.
Kasza jaglana jest najstarszą odmianą kaszy o lekko gorzkawym smaku. Jeśli chcesz się go pozbyć i sprawić, aby kasza była neutralna w smaku-zamiast prażenia na patelni przepłucz ją zimną, bieżącą wodą i dopiero zagotuj.
Kasza jaglana od lat znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B oraz lecytyny, jaglanka wzmacnia cały układ nerwowy, poprawia koncentrację i pamięć. Wykazuje również silne właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Ponadto jest lekkostrawna, nie zawiera alergenów i glutenu.
Cukinia jest wyjątkowo smacznym warzywem, z którego przygotujesz wiele ciekawych potraw. Moją ulubioną jest jednak cukinia zapieczona w piekarniku z farszem. Do przygotowania farszu możesz wykorzystać mięso mielone, kurczaka, ulubiony ser, kaszę, warzywa.
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną z papryką i czosnkiem jest najzdrowszą i najmniej kaloryczną propozycją podania. Jest pełnowartościowym i smacznym posiłkiem, który spokojnie mogą jeść osoby będące na diecie, alergicy pokarmowi lub osoby cierpiące na celiakię.
Jeśli szukasz równie smacznego i zdrowego pomysłu na faszerowaną cukinię - tu znajdziesz szybki przepis na pyszną cukinię z pomidorami i serem feta.
Przepis na cukinię faszerowaną kaszą jaglaną
Składniki na 4 porcje:
200 g kaszy jaglanej
2 duże cukinie
2 ząbki czosnku
papryka czerwona
papryka żółta
oliwa z oliwek
łyżeczka ziół prowansalskich
natka pietruszki
sól, pieprz
Jak przygotować cukinię faszerowaną kaszą jaglaną?
Cukinie umyj, osusz i przekrój wzdłuż na dwie części, następnie wydrąż środek, dopraw solą, pieprzem, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 15 minut.
Suchą kaszę wsyp do garnka, praż przez kilka minut, następnie wlej 400 ml wody, dodaj łyżeczkę soli i gotuj na wolnym ogniu przez 13 minut, aż będzie miękka.
Na oliwie podsmaż czosnek, dodaj pokrojone drobno papryki i smaż przez 10 minut. Następnie dodaj ugotowaną kaszę, dopraw ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą, posyp natką pietruszki, wymieszaj.
Farsz włóż do wydrążonych cukinii i wstaw do piekarnika na 15 minut.
Smacznego.