Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kremowe śledzie w śmietanie bez dodatku jabłka i rodzynek
Renata Materlińska
Renata Materlińska 07.11.2021 01:00

Kremowe śledzie w śmietanie bez dodatku jabłka i rodzynek

śledzie w śmietanie
canva/juefraphoto

Śledzie są smaczne i zdrowe. Na dodatek dobrze komponują się z różnymi dodatkami, więc łatwo zmieniać smak śledziowych przekąsek. Dziś polecamy wam kremowe śledzie w śmietanie. Nie mają dodatku jabłka i rodzynek, a mają nieco ostrzejszy, wytrawny smak.

Na bazie solonych filetów śledziowych możesz przygotować wiele smacznych przekąsek. Wystarczy, że połączysz je z ulubionymi dodatkami. Mogą być to gotowane buraczki, jajko czy rodzynki.

Nim zabierzesz się do pracy, najpierw trochę wymocz śledzie. Dzięki temu usuniesz z nich nadmiar soli. Czas namaczania śledzi zależy od tego, jak delikatne śledzie lubisz. Dla jednych wystarczy godzina, dla innych nawet pół dnia.

W czasie namaczania możesz 1-2 razy wymienić wodę na świeżą. To pomoże skrócić czas namaczania. Gdy śledzie będą już tak słone jak lubisz, wyjmij je z wody i osusz papierowym ręcznikiem.

Kremowe śledzie w śmietanie bez dodatku jabłka i rodzynek

Składniki:

  • 6 solonych filetów śledziowych

  • 2 cebule

  • 250 g gęstej śmietany 12 lub 18 proc.

  • sól, pieprz

Przygotowanie śledzi w śmietanie

Wymoczone filety śledziowe osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na nieduże kawałki. Umieść w salaterce.

Cebule obierz, pokrój w piórka lub w kostkę. Umieść na sicie, przelej wrzątkiem, dokładnie osącz.

Cebulę dodaj do śledzi razem ze śmietaną. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki.

Wskazówka: Zamiast śmietany do śledzi możesz dodać jogurt naturalny. Powinien jednak być dość gęsty. Przed podaniem śledzie możesz posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.

Po więcej inspiracji na smaczne śledzie zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na śledzie w sosie musztardowo-miodowym, a także śledzie po kaszubsku wg Karola Okrasy.

śmietana
śmietana

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: natomamochote.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram