Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sposób na pyszną mizerię
Monika Dec
Monika Dec 10.03.2021 01:00

Sposób na pyszną mizerię

mizeria
wikipedia/Mariuszjbie/CC BY-SA 3.0

Co możemy zrobić, aby nasi bliscy zachwycili się smakiem tej obiadowej sałatki z ogórków? Warto skorzystać z tricku sprzed lat oraz unikać pewnego błędu, który niestety zdarza się dość często.

Przepyszna mizeria to smak, który towarzyszy nam już od najmłodszych lat. Niekwestionowanymi mistrzyniami w przygotowaniu tego dania były nasze babcie. Miały one swoje sprawdzone, choć wymagające czasu, kulinarne sztuczki, które doskonale wpływały na smak mizerii.

Sposób na pyszną mizerię - trick babć

Wiele ekspertów kulinarnych podkreśla, że ważną rolę w smaku mizerii odrywa jakość ogórków. Najlepiej, gdy pochodzą one z naszego ogródka lub sprawdzonej ekologicznej uprawy. Powinny być również świeże. Drugim ważnym czynnikiem jest oczywiście śmietana.

I tutaj przechodzimy do tricku naszych babć. Okazuje się, że korzystały one z własnoręcznie przygotowanej śmietany. Obecnie niestety nie jest to popularna czynność, ale jeśli mamy ku temu warunki, to warto podać mizerię z tym przygotowanym bezpośrednio przez nas składnikiem.

Gdy niestety nie mamy takiej możliwości, to poszukajmy śmietany jak najlepszej jakości. Zadbajmy, aby w jej składzie znalazły się żywe kultury bakterii oraz mleko. Pamiętajmy również o tym, by unikać częstego błędu w przyrządzaniu mizerii. Popełnia go sporo osób.

Najczęstszy błąd w przyrządzaniu mizerii. Lepiej go unikać, wpływa na smak dania

Chociaż może się wydawać, że nie ma nic prostszego niż przygotowanie sałatki z ogórków, to wiele osób popełnia spory błąd. Chodzi o odpowiednie doprawienie mizerii. O co chodzi? Śpieszymy z odpowiedzią?

Okazuje się, że sól wydobywa z komórek ogórków wodę, dlatego solenie ich w niedobrym momencie może niestety przyczynić się go rozcieńczenia śmietany. Wtedy, nasza mizeria traci swój apetyczny wygląd oraz smak, ponieważ śmietana spływa z warzyw i zbiera się na spodzie miski.

Polecamy również przepis na mizerię po węgiersku oraz niebanalną surówkę z kiszonych ogórków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: share info/ lelum/ kucnnia wp

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Tagi: Ogórki