Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane bez jajka - ekspresowy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.12.2021 01:00

Placki ziemniaczane bez jajka - ekspresowy przepis

Placki ziemniaczane bez jajka
canva/Maya23K

Placki ziemniaczane to smaczne i pożywne danie dla całej rodziny. Delikatne, miękkie, ale jednocześnie chrupiące placuszki z ziemniaków posmakują nawet największym niejadkom. Placki możesz również przygotować w wersji bezglutenowej. Poznaj przepis na pyszne placki ziemniaczane bez jajka i mąki.

Placki ziemniaczane bez jajka i mąki to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków. Danie jest o wiele mniej kaloryczne, lżejsze, a dzięki śmietanie bardziej puszyste i delikatne. Placki ziemniaczane bez jajka i mąki to pomysł na pyszny, lekki i bezglutenowy obiad. Placki podaj z kwaśną śmietaną, cukrem lub szczypiorkiem.

Placki ziemniaczane przygotuj z zeszłorocznych ziemniaków, ponieważ zawierają dużo skrobi, nie są wodniste, a masa nie rozlatuje się podczas smażenia. Do placków wykorzystaj ziemniaki typu B lub C, czyli ziemniaki mączne, idealne również do przygotowania kopytek, klusek i puree ziemniaczanego.

Przepis na placki ziemniaczane bez jajka

Składniki na około 10 placków:

  • 500 g ziemniaków

  • duża cebula

  • łyżka śmietany 12%

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

Jak przygotować placki ziemniaczane bez jajka?

Ziemniaki zetrzyj na tarce i odstaw, aby oddały nadmiar wody, następnie przeciśnij przez tetrę i włóż do miski. Dodaj również posiekaną drobno cebulkę, śmietanę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Masę wykładaj łyżką na rozgrzaną patelnię z dużą ilością oleju, uformuj placki i smaż z każdej strony przez 2-3 minuty do uzyskania złocistej skórki. Placki wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym, aby oddały nadmiar tłuszczu.

Smacznego.

Obrane ziemniaki