Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokroiła cebulę i zrobiła z niej efektowną przekąskę. Padniesz z wrażenia
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 26.05.2023 19:50

Pokroiła cebulę i zrobiła z niej efektowną przekąskę. Padniesz z wrażenia

efektowna przekąska cebulowa
YouTube/@Pysznenastole

Ten patent na przekąskę cebulową zachwyca swoją prostotą, a zarazem efektownością. Na stole prezentuje się znakomicie i robi wrażenie. Smakowo też zachwyca, a jest banalnie prosty. Warto w ten sposób przygotować cebulę.

Cebulowa przekąska, która zachwyci

Czasem mamy ochotę na coś, co byłoby niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Jednak zjedlibyśmy jednocześnie przekąskę, która byłaby po prostu pyszna. Polecamy niezwykły pomysł na przygotowanie cebuli. Wystarczy dosłownie chwilę, by to warzywo, które chyba każdy ma w swojej kuchni, zamienić w kulinarne arcydzieło. I nie ma w tym cienia przesady.

Ta cebulowa przekąska jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jednak efekt końcowy, zapiera dech w piersiach. Do tego zasmakuje każdemu łasuchowi. Wypróbuj ten przepis, który wywodzi się z Chin i ciesz się smakiem cebulowej przekąski. 

Gessler zamknęła cukiernię otwartą w marcu. Czyżby klienci nie dopisali?

Jak zrobić efektowną cebulową przekąskę?

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • mąka ryżowa
  • sól
  • czarny pieprz
  • sól
  • papryka
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • tłuszcz roślinny 

Obieramy cebule i nacinamy ją wielokrotnie na cząstki, na zakrętce od słoika. Cebula po takich nacięciach ma przypominać kwiat. Wstawiamy ją na godzinę do miski z wodą. 

Do drugiej miski dodajemy jajka, mleko, mieszamy. W innej misce przygotowujemy mąkę ryżową, do której dodajemy przyprawy, czyli czarny pieprz, sól i paprykę. Sypkie składniki mieszamy.

Ponacinaną cebulę zanurzamy we wcześniej przygotowanym jajku. Dokładnie oblewamy jajkiem jej wnętrze. Następnie cebulę obtaczamy w mące. W garnku przygotowujemy olej, który podgrzewamy. Kładziemy do niego cebulę i smażymy kilka minut, aż osiągnie złoty kolor. Cebulę wykładamy na talerz i osączamy z nadmiaru tłuszczu. 

Sos doda smaku tej cebulowej przekąsce

Gdy nasza cebula jest już na talerzu, możemy przygotować sos, który podkreśli jej smak. Przygotowujemy go z kwaśnej śmietany i koncentratu pomidorowego. Cząstki odrywanej cebuli maczamy w miksturze. Ta przekąska prezentuje się niezwykle efektownie.

Warto dodać, że z racji smażenia nie będzie to danie niskokaloryczne. Jednak cebula ma wiele witamin i minerałów. Zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia odporność, do tego bogata jest w witaminy z grupy B i kwas foliowy. Zawiera też sporo potasu, wapnia, żelaza, manganu. Jedzenie cebuli ma korzystny wpływ na pracę serca i obniża ciśnienie tętnicze. Pisaliśmy o sposobie na domowy szczypiorek. Informowaliśmy też o cenach cebuli. 

smażenie cebuli
YouTube/Pysznenastole

Źródło: YouTube/@Pysznenastole