Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Proste i pyszne śniadanie - przepis na placki bananowe
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.08.2021 02:00

Proste i pyszne śniadanie - przepis na placki bananowe

Placki bananowe na śniadanie
Canva / Arx0nt

Nie da się ukryć, że placki bananowe są nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Okazuje się, że proste śniadanie możemy przygotować z dwóch składników. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Smakowite placki bananowe często goszczą na stołach smakoszy w trakcie śniadania. Nie jest to nieuzasadnione, wszystko dzięki ich niecodziennym walorom smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pyszne i proste placki bananowe

Bez wątpienia placki bananowe cieszą się sporą popularnością wśród wielbicieli kulinariów. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis, w którym należało wykorzystać kilka składników. Tym razem placki z bananów przyrządzimy z zaledwie dwóch produktów.

Ciężko uwierzyć, że placki można przygotować tym z bananów i jajek. Mało kto spodziewałby się, że tylko to jest nam potrzebne do zrobienia pysznego śniadania. Oczywiście istotne są proporcje. Jak się one prezentują?

  • 2 dojrzałe banany

  • 4 jajka

Wyżej wymienione produkty można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Jeśli sam masz je w swoim domu, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować obłędnie pyszne placki z bananów. Przepis zaskakuje prostotą.

Prosty przepis na fantastyczne śniadanie

Na początku jajka należy wyjąć z lodówki i umyć wodą z detergentem. Nabiał powinien osiągnąć temperaturę pokojową. Podczas oczekiwania weźmiemy się za nasze banany. Owoce obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.

Pokrojone banany miksujemy blenderem lub ugniatamy przy użyciu widelca. Powinniśmy otrzymać gładką masę. Możemy wzbogacić ją o przyprawy takie jak cynamon lub esencja waniliowa.

Jajka rozbijamy do miski i ubijamy na jednolitą masę. Przeważnie zajmuje to około 5 minut. Oba składniki starannie ze sobą łączymy. Kiedy otrzymamy dosyć lejące ciasto, wówczas wylewamy je partiami na patelnię z rozgrzanym olejem.

Placki z bananów smażymy z obu stron na złocisty kolor. W mgnieniu oka nasze śniadanie będzie gotowe. Nie pozostaje nic innego jak wykorzystanie przepisu w praktyce. Godna uwagi jest również ta receptura na placki.

Obłędnie pyszne placki z bananów
Obłędnie pyszne placki z bananów

Canva / SallyPearl

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram