Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty patent na kruche i soczyste kotlety schabowe. Sekretem są 2 dodatkowe składniki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.08.2022 22:11

Prosty patent na kruche i soczyste kotlety schabowe. Sekretem są 2 dodatkowe składniki

Kotlety schabowe w wyjątkowo chrupiącej panierce
canva/ pawelwizja

Pomysł na wyśmienity, szybki, niedzielny obiad? Kotlety schabowe w chrupiącej panierce. Zamarynuj je wcześniej w musztardzie i majonezie, a będą doskonale soczyste, miękkie i jeszcze smaczniejsze. Poznaj prosty patent na soczyste kolety schabowe, nikt im się nie oprze.

Kotlety schabowe to już tradycja w niedzielę lub większe uroczystości. Nie ma smaczniejszego obiadu od soczystego schabu podanego z ziemniakami lub purée, kiszonymi ogórkami, buraczkami tartymi lub zasmażaną kapustą z kminkiem.

Kotlety schabowe mogą być o wiele delikatniejsze i bardziej soczyste, kiedy zastosujesz 1 prosty trik. Wystarczy natrzeć je mieszanką musztardy i majonezu i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Zawarty w sosach ocet doskonale rozpuszcza twarde włókna w mięsie, dzięki czemu kotlety są tak delikatne i miękkie, że aż rozpływają się w ustach.

Schabowe smaż na ulubionym rodzaju tłuszczu. Do mięsa idealnie sprawdzi się masło klarowane, olej rzepakowy lub smalec. Każdy z nich ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu kotlety nie są przypalone i mają piękną, złocistą i chrupiącą skórkę.

Do obiadu przygotuj kapustę zasmażaną z kminkiem, jest niezwykle aromatyczna, a kminek dodatkowo sprawi, że dodatek stanie się o wiele lżejszy.

Przepis na soczyste kotlety schabowe

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu bez kości

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki musztardy delikatesowej

  • sól, pieprz

  • 2 jajka

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia

Jak zrobić soczyste kotlety schabowe?

Każdy kawałek schabu umyj, osusz, rozbij tłuczkiem na cienki kotlet. Kotlety oprósz solą, pieprzem, wysmaruj musztardą wymieszaną z majonezem i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Po tym czasie kotlety panieruj kolejno w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Schabowe smaż na rozgrzanym tłuszczu po 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor i podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Schab bez kości na kotlety

Źródło zdjęcia: canva/ bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl