Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszna zupa grzybowa Magdy Gessler z podlaskim specjałem
Monika Dec
Monika Dec 05.11.2021 01:00

Przepyszna zupa grzybowa Magdy Gessler z podlaskim specjałem

Projekt bez tytułu - 2021-11-05T144327.777
instagram/ @magdagessler.official / canva/ Tetiana_Chudovska

Magda Gessler podzieliła się przepisem na aromatyczną zupę grzybową. Jest ona wręcz idealną propozycją na jesienny obiad. Pyszne, pożywne i rozgrzewające danie z pewnością w mig zyska wielu sympatyków. Wielkie emocje wzbudza również dodatek sera korycińskiego. Podlaski przysmak idealnie komponuje się z zupą grzybową. Jak ją zrobić?

Zupa grzybowa jest prostym i smakowitym daniem, które idealnie wpisuje się w jesienny klimat. Syta, pożywna i rozgrzewająca z pewnością podbije niejedno serce. Swój patent na tę potrawę ma sama Magda Gessler. Restauratorka stawia na m.in. dodatek sera korycińskiego. Podlaski przysmak idealnie podkreśla smak dania. Jak je zrobić?

Przepis Magdy Gessler na zupę grzybową

Składniki:

  • 20 dag suszonych grzybów

  • 1 seler

  • 2 pory

  • 3 marchewki

  • 1/4 kapusty

  • pietruszka

  • cebula

  • 2 łyżki masła

  • 1 1/2 l wywaru mięsnego

  • pieprz

  • 20 dag sera korycińskiego z czarnuszką

  • koperek do posypania

  • opcjonalnie grzanki

Sposób wykonania:

Suszone grzyby namocz na noc w niewielkiej ilości wody. Rano je wyjmij, ale nie wylewaj wody. Pokrój grzyby w cienkie paski. Obierz warzywa i zetrzyj je na tarce, poza porem, którego pokrój w paski. Posiekaj cebulę i zeszklij na maśle w garnku do gotowania zupy. Gdy będzie miękka, przełóż do niej grzyby oraz starte warzywa i pokrojonego pora.

Dwa razy zamieszaj ze sobą wszystkie składniki, a następnie wlej do nich wywar mięsny oraz wodę, w której moczyły się suszone grzyby. Gotuj całość, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą i będą odpowiednio miękkie przez około 45 minut, a następnie dopraw je pieprzem.

Dwie minuty przed końcem gotowania dodaj do zupy grzybowej pokrojony w kostkę ser koryciński. Danie przed podaniem posyp obficie koperkiem. Podawaj je z grzankami. Smacznego.

Przypominamy, że na naszej stronie znajdziecie inne wyjątkowe przepisy. Niedawno podawaliśmy m.in. przepis na racuchy siostry Anastazji oraz leniwe wg. receptury Ani Starmach.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Polki

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: