Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne i treściwe placuszki z twarogu. Krakowski przysmak „małdrzyki” smakuje niczym miniaturowy sernik
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.08.2022 15:33

Pyszne i treściwe placuszki z twarogu. Krakowski przysmak „małdrzyki” smakuje niczym miniaturowy sernik

Pyszne i treściwe placuszki z twarogu. Krakowski przysmak „małdrzyki” smakuje niczym miniaturowy sernik
canva/Ahanov Michael

Krakowskie małdrzyki, czyli placki z twarogu to pomysł na obiad lub podwieczorek na słodko dla całej rodziny. Puszyste, serowe placuszki pokocha każdy łasuch i fan serników. Placki są proste w przygotowaniu i błyskawicznie znikają z talerzy.

Placki z twarogu w krakowskim wydaniu to świetna przekąska dla dorosłych i dzieci. Lekkie, puszyste placki będą gotowe po kilkunastu minutach. Do przygotowania dania potrzebujemy twarogu, cukru wanilinowego, jajek i mąki, praktycznie wszystkie składniki zwykle mamy w domu.

Placki z twarogu możemy podać na wiele sposób: z bitą śmietaną, miodem, cukrem pudrem, owocami sezonowymi, ulubioną konfiturą. Każda wersja podania będzie smakować fantastycznie. Placki smażmy na oleju lub maśle klarowanym, koniecznie na patelni teflonowej, żeby zminimalizować ilość tłuszczu.

Podczas smażenia placków z twarogu pamiętajmy o jednej, bardzo ważnej zasadzie- nigdy nie dolewajmy tłuszczu na patelnię, kiedy placki się na niej smażą. Zimny olej i masło błyskawicznie wchłaniane są przez placki, przez co małdrzyki wyjdą tłuste i ciężkie.

Krakowskie małdrzyki, czyli placki z twarogu, idealne na słodki obiad lub podwieczorek

Składniki:

  • 450 g półtłustego twarogu

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 jajka

  • 3- 4 łyżki mąki pszennej + mąka do obtoczenia

  • olej roślinny lub masło klarowane do smażenia

  • cukier puder i owoce do podania

Jak zrobić słodkie placki z twarogu? Krakowski przysmak pokocha każdy miłośnik sernika

Twaróg rozgnieć widelcem razem z cukrem, następnie wbij jajka, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Z przygotowanej masy urywaj po kawałku, uformuj kulę i ją rozpłaszcz, następnie obtocz w mące.

Placki smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym, przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z cukrem pudrem i ulubionymi owocami, smacznego.

Przygotuj również placki kefirowe oraz puszyste racuchy drożdżowe przepisu babci, wszyscy zjedzą je ze smakiem.

Placki z twarogu z borówkami
canva/nadianb

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: na-talerzu

Tagi: Obiad Ser Jajka