Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rogaliki krucho-drożdżowe według niezastąpionej siostry Anastazji
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.02.2022 01:00

Rogaliki krucho-drożdżowe według niezastąpionej siostry Anastazji

Rogaliki krucho-drożdżowe siostry Anastazji
canva/Mateusz z Pexels

Rogaliki krucho- drożdżowe siostry Anastazji z marmoladą i czekoladą to świetny pomysł na słodki podwieczorek lub pyszny deser do kawy i herbaty. Domowe, nadziewane rogaliki z ciasta drożdżowego oprószone cukrem pudrem błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na rogaliki krucho- drożdżowe siostry Anastazji.

Rogaliki krucho- drożdżowe siostry Anastazji to proste i pyszne domowe słodkości, które sprawią najbliższym wiele radości. Do nadziewania rogalików wybierz ulubioną konfiturę i czekoladę. Najczęściej robię mieszankę rogalików z konfiturą brzoskwiniową, białą i mleczną czekoladą. Wszystkie znikają od razu po upieczeniu.

Kruche ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego przygotowania i wyrobienia, aby było puszyste i podwoiło swoją objętość. Na początku zawsze przygotuj zaczyn drożdżowy i odstaw go, aby drożdże ruszyły. Wyrobione ciasto również odstaw w suche i ciepłe miejsce, ale tym razem na godzinę, żeby ładnie wyrosło.

Wszystkie składniki do ciasta muszą mieć temperaturą pokojową, inaczej ciasto nie urośnie. Drożdże rozprowadź w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Wysoka temperatura również zabije delikatne drożdże.

Jeśli lubisz korzenne, jesienne smaki- tu poznasz przepis na wyśmienite bułeczki cynamonowe, są idealne do kawy w chłodne, pochmurne dni.

Przepis na rogaliki krucho- drożdżowe siostry Anastazji

Składniki na ciasto na około 40 rogalików:

  • 250 g mąki pszennej

  • 25 g drożdży świeżych

  • pół kostki miękkiego masła

  • jajko w temperaturze pokojowej

  • 3 łyżki letniego mleka

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • łyżka cukru

  • łyżka śmietany 18% w temperaturze pokojowej

  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • ulubiona konfitura owocowa

  • pół tabliczki białej czekolady

  • pół tabliczki czekolady mlecznej

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia rogalików

  • mleko do wysmarowania rogalików przed pieczeniem

Jak zrobić rogaliki krucho- drożdżowe siostry Anastazji?

Na początku zrób zaczyn na ciasto: drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem i białym cukrem, dodaj łyżkę mąki, przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce, aby drożdże ruszyły.

W tym czasie przesiej resztę mąki i przesyp ją do większej miski, dodaj miękkie masło, cukier wanilinowy, jajko, szczyptę soli, śmietanę, wymieszaj. Dodaj zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ręcznie do połączenia wszystkich składników.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w suche i ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło swoją objętość. Gdy ciasto już wyrośnie, podziel ja na kilka części, każdą rozwałkuj, aby miała okrągły kształt.

Przygotowywanie rogalików

Źródło zdjęcia: canva/ratmaner Ciasto pokrój radełkiem na 6 trójkątów, w taki sposób, jak kroisz pizzę. W każdy trójkąt włóż konfiturę lub pokrojoną kostkę czekolady i zawiń. Gotowe rogaliki przełóż na blachę z papierem do pieczenia.

Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz 20 minut. Przestudzone rogaliki oprósz cukrem pudrem i podaj. Smacznego.