Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.02.2022 01:00

Prosty sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka

Sos śmietanowo koperkowy do kurczaka
canva/voloshin311

Sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka to prosty przepis na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Sos smakuje rewelacyjnie podany z makaronem, kaszą lub ziemniakami i warzywami. Poznaj przepis na uniwersalny sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka.

Jeszcze masz ochotę na prosty sos do kurczaka, który podasz z wieloma dodatkami, to sos śmietanowo- koperkowy jest idealną opcją. Delikatne filety smażone na oliwie z czosnkiem i cebulką, następnie duszone w śmietanie i koperku są miękkie, soczyste i pełne smaku.

Do sosu śmietanowo- koperkowego do kurczaka podaj ziemniaczane puree, ziemniaki w mundurkach, kaszę, ryż lub makaron. Kurczaka w sosie pomidorowym możesz podać również z warzywami z pary, np. brokułem, marchewką, groszkiem zielony, a stworzysz pełnowartościowy posiłek.

Kurczaka przed smażeniem dopraw solą i pieprzem cytrynowym. Mieszanka przypraw z tartą skórką cytrynową jest idealna do drobiu i ryb. Przed wlaniem śmietany na patelnię, wymieszaj ją z odrobiną zimnej wody, żeby uniknąć zważenia sosu i powstania grudek.

Jeśli masz ochotę na szybki obiad z kurczakiem- tu poznasz przepis na kurczaka w sosie porowym, idealny w chłodne, zimowe dni.

Przepis na sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g filetów z kurczaka

  • cebula czerwona

  • 3 ząbki czosnku

  • 200 ml śmietany do sosów 18%

  • sól, pieprz

  • pieprz cytrynowy do kurczaka

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić sos śmietanowo- koperkowy do kurczaka?

Filety umyj, osusz, przekrój na mniejsze kawałki, oprósz je solą i pieprzem cytrynowym. Na patelni zeszklij na oliwie posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaj kurczaka i usmaż.

Składniki na sos śmietanowo- koperkowy

Źródło zdjęcia: canva/JuliaLototskaya

W tym czasie posiekaj koperek, śmietanę wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Gdy mięso będzie już usmażone, dodaj posiekaną zieleninę, wlej śmietanę, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Dopraw go do smaku solą i pieprzem.