Smakosze.pl Przepisy 10 minut pracy i tylko 6 składników. Tyle kosztują mnie te błyskawiczne eklerki z ciasta francuskiego
youtube.com/@SprintCooking

10 minut pracy i tylko 6 składników. Tyle kosztują mnie te błyskawiczne eklerki z ciasta francuskiego

29 grudnia 2023

Masz ochotę na coś obłędnie słodkiego? Nie musisz być mistrzem cukiernictwa, ani spędzać całych godzin w kuchni. Wypróbuj poniższy przepis na szybkie domowe eklerki. Kto raz spróbuje, wraca do nich cały czas.

Eklerki, czyli ciasto błyskawica

Podobno nazwa „ekler” wywodzi się od francuskiego słowa oznaczającego błyskawicę. Niektórzy domyślają się, że chodzi o zgrabny kształt ciastka, ale w przypadku tego przepisu słowo to nabiera nowego znaczenia. Czas start!

Najważniejsze to zawsze mieć w lodówce albo zamrażarce gotowe ciasto francuskie. W tym przypadku posłuży nam ono jako baza do ciastek. To właśnie dzięki gotowemu ciastu francuskiemu są takie szybkie w przygotowaniu

Ciasto francuskie
fot. youtube.com/@SprintCooking
Wkładam boczek do słoików i dodaję przyprawy. Nie gotuje, ani nie piekę, a za każdym razem wychodzi idealny

Ciasto francuskie na ratunek

Bazą kremu jest pyszny serek mascarpone i śmietana kremówka. Zamiast nadziewać ciasto, przekładamy je, co jeszcze przyspiesza cały proces . Podobny przepis można znaleźć na kanale Sprint Cooking na Youtube, skąd pochodzą zdjęcia w tym tekście.

Składniki

  • Rolka ciasta francuskiego
  • 0,25 l śmietany kremówki
  • 0,25 kg serka mascarpone
  • Fix do śmietany
  • Pół łyżeczki aromatu waniliowego
  • Cukier puder do posypania ciastek

Pyszne i proste eklerki krok po kroku

Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy i kroimy na ciastka o szerokości ok. 5 cm i długości połowy arkusza . Układamy ciastka na blasze na papierze do pieczenia i pieczemy wg przepisu na opakowaniu, aż się zarumienią .

Składniki masy mieszamy mikserem, dodając w kolejności śmietanę , mascarpone, fix (stabilizator) śmietany i aromat waniliowy do smaku. Masa powinna być gęsta .

Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i gęsto wyciskamy farsz na połowę ciastek . Drugą połową przykrywamy, lekko dociskając, i posypujemy cukrem pudrem. Ciastka należy przechowywać w lodówce .

Wypróbuj też inne przepisy na szybkie ciasta . Ten fakt o robieniu zakupów zadziwi wielu klientów.

Eklerki z ciasta francuskiego
fot. youtube.com/@SprintCooking
Strzelczyk zdradził, jak robi sałatkę z kurczakiem. Postawię ją na stół w niedzielę, goście padną z wrażenia
Tę zupę jadłam w wakacje, gdy chciałam zgubić kilogramy. Teraz wróciłam do niej z okazji nadchodzącego sylwestra
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy