15 marca - Światowy Dzień Piekarzy i Cukierników
Dzisiaj, czyli 15 marca 2022 roku wypada Światowy Dzień Piekarzy i Cukierników, co dla wielu jest prawdziwym świętem. Każdy w końcu uwielbia czasem zjeść pyszną bułkę, czy raczyć się obłędnym tortem. Jeśli więc wybierzesz się dzisiaj do piekarni lub cukierni, podziękuj przy okazji kupowania wypieków piekarzowi za jego ciężką pracę.
Nie ma nic lepszego na śniadanie niż świeżo upieczona i jeszcze ciepła kajzerka, z grubą warstwą masła i ulubionymi dodatkami. Taki posiłek z rana dostarczy mnóstwo energii i jeszcze więcej przyjemności.
Abyśmy mogli cieszyć się smakiem takiej kajzerki, piekarze muszą pracować wiele godzin w pocie czoła. Dzisiaj, 15 marca, wypada Światowy Dzień Piekarzy i Cukierników, dlatego warto powiedzieć im kilka dobrych słów, gry będziemy robić codzienne zakupy.
Geneza święta piekarzy i cukierników
Poza świętem powyżej wymienionych zawodów, tego samego dnia przypada również wspomnienie ich patrona, czyli świętego Klemensa. Klemens w 1770 roku rozpoczął pracę w przyklasztornej piekarni w Klosterbrück.
Podczas jego życia Europa trawiona była wieloma wojnami, chorobami i innymi tragediami, dlatego Klemens nie odmawiał nigdy żadnej pomocy osobom, które o nią prosiły po przybyciu do zakonu.
Przez całe życie, choć zdołał zostać między innymi biskupem czy nauczycielem łaciny, największą pasją darzył właśnie piekarnictwo. Takie życiowe doświadczenie czyni z niego idealnego patrona piekarzy i cukierników.
Historie piekarzy i cukierników
Na portalu trojmiasto.pl zamieszczono kilka wypowiedzi ludzi parających się tymi zawodami już od wielu lat. Jak się okazuje, nie każdy z nich od samego początku marzył o takiej pracy.
- Jestem po prawie, ale życie tak się potoczyło, że rozpocząłem pracę w piekarni, gdzie uczyłem się wszystkiego od zera. Trafiając tam w latach 80., nie miałem pojęcia, jakie są rodzaje mąki i jak się je odróżnia. (...) Piekarnictwo sprawia mi olbrzymią przyjemność, a szczególnie wymyślenie nowego produktu - tłumaczy Mariusz Wierzchowski, właściciel piekarni Eres.
- Pierwotnie chciałem być kucharzem, ale jednak poszedłem na cukiernictwo i to było najlepsze, co mogło mnie w życiu spotkać. Dzisiejsze cukiernictwo to nic innego jak artyzm połączony z jedzeniem. Techniki cały czas się zmieniają, co daje możliwość ciągłego rozwoju - mówi Robert Antonowicz z cukierni Baccate.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak wykonać zakwas na chleb. Ten tekst wyjawia co zrobić z zakwasem, na którym pojawił się biały nalot.
Źródło zdjęcia: canva/RossHelen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem
Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wyjaśniamy krok po kroku
Kotlety schabowe w miodzie i musztardzie. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: horecatrends; kalbi; brzeg24; trojmiasto.pl