3 najgorsze błędy podczas przyrządzania placków ziemniaczanych
Poznajcie trzy najgorsze błędy podczas przyrządzania placków ziemniaczanych. Za ich sprawą placki wyjdą gumowate i niesmaczne. Nie przesadzajcie więc z dodatkiem mąki, przestrzegajcie też dwóch pozostałych zasad. Chrupiące placki możecie zaserwować na obiad na przykład z sosem mięsnym lub w lżejszej wersji — ze śmietaną.
Placki ziemniaczane to bardzo prosta potrawa, do przyrządzenia, której wystarczy kilka popularnych składników. Z tego powodu często przychodzą nam z pomocą, jako awaryjne, szybkie danie obiadowe.
Jednak nawet jeśli robimy placki z powodu braku lepszego pomysłu na posiłek, muszą one smakować, tak jak powinny. Tylko miękkie, delikatne wnętrze i chrupiąca skórka zadowolą jedzących. Gumowate i twarde placki nie zachwycą nikogo. Jak więc zrobić idealne placki ziemniaczane?
3 najczęstsze błędy przy robieniu placków ziemniaczanych
Błąd 1
Dobre placki ziemniaczane, to przede wszystkim odpowiednie ziemniaki. Powinny zawierać sporo skrobi, bo to właśnie ten składnik zapewnia im chrupkość. Zbyt wodniste ziemniaki zaowocują gumowatymi plackami.
Na placki ziemniaczane najlepsze będą ziemniaki odmian np. Bryza, Gustaw, Gracja, Ibis i Tajfun. Mają one nie tylko dużo skrobi, ale też jasny miąższ. Możecie też sięgnąć po uniwersalne odmiany ziemniaków, takie jak: Irys, Irga, Sante czy Orlik.
Jeśli zaś macie pod ręką tylko ziemniaki odmian Denar, Ditta czy Vineta, odpuście sobie robienie placków ziemniaczanych. Ziemniaki te zawierają dużo wody, a mało skrobi. Nie da się więc zrobić z nich smacznych placków.
Błąd 2
Do startych ziemniaków nie dodawajcie też zbyt dużo mąki pszennej. Odbiera ona plackom chrupkość, sprawia, że stają się twarde i zbite. A tak naprawdę, jeśli wybierzecie ziemniaki z dużą zawartością skrobi, dodatek mąki można będzie ograniczyć do dosłownie kilku łyżek.
Błąd 3
Smażąc placki ziemniaczane, nie nakładajcie na patelnię zbyt grubej warstwy ciasta. Im będzie ona grubsza, tym dłużej będzie trwał proce smażenia placków, a i tak nie będą one idealnie chrupiące.
Przepis na chrupiące placki ziemniaczane
Składniki:
-
50 dag mączystych ziemniaków
-
pół cebuli
-
1 jajko
-
1-2 łyżki mąki pszennej
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o drobnych lub średniej wielkości oczkach. Na małych oczkach zetrzyj też cebulę.
Do startych warzyw dodaj jajko, mąkę, trochę soli i pieprzu. Wymieszaj ciasto. Na patelni z olejem smaż niezbyt grube placki.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na czosnkowe placki ziemniaczane , a także na placki z cukinii .
Źródło zdjęcia: canva/JackF Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby
-
Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce
Źródło: ofeminin