7 najgorszych błędów, które popełniamy w kuchni
Korzystacie ze sprawdzonych z przepisów, lecz dania się nie udają? A może żywność psuje się szybciej niż się spodziewaliście? Prawdopodobnie popełniacie w kuchni kilka prostych błędów, których łatwo jest uniknąć. Zobaczcie, czego nie powinno się robić.
Popularne błędy w sztuce kulinarnej
Poprawne przygotowanie potraw rzadko wymaga specjalnych umiejętności czy talentu. Sekret udanych posiłków tkwi bowiem w uważnym czytaniu receptur, jakościowych produktach i starannej ich obróbce. Idąc na skróty, zawsze ryzykujemy, że coś nie wyjdzie.
1. Dodajecie sól na początku gotowania i pomijacie inne przyprawy
Najgorszym z możliwych przewinień jest nieprzyprawianie dań. Dobrej jakości zioła, świeżo zmielony pieprzy i aromatyczna papryka to podstawa smacznego gotowania. Zadbajcie o to, by użyć ich w dostatecznej ilości, a potrawy sólcie pod koniec gotowania.
2. Zalewacie drożdże wrzątkiem
Ciasto drożdżowe znowu nie urosło? Nic dziwnego, jeśli zalaliście świeże drożdże świeżo przegotowaną wodą lub gorącym mlekiem. Idealna temperatura, sprzyjająca poprawnej pracy rozczynu drożdżowego to około 40 stopni Celsjusza. Wyższa po prostu uśmierca te organizmy.
3. Panierujecie kotlety w jajku i bułce
Panierka nie odpadnie od kotleta, tylko wtedy, gdy przed zanurzeniem go w jaju nie zapomnicie, by obtoczyć go w mące. Zabieg ten sprawi, że pozostała na powierzchni mięsa wilgoć zostanie usunięta i nie zmieni bułki tartej w papkę, która nie będzie chciała się trzymać. Inne błędy przy robieniu schabowych opisaliśmy w tym artykule.