Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > 7 najgorszych błędów, które popełniamy w kuchni

7 najgorszych błędów, które popełniamy w kuchni

Gotowanie - 7 najczęstszych błędów
canva/RazoomGames

Korzystacie ze sprawdzonych z przepisów, lecz dania się nie udają? A może żywność psuje się szybciej niż się spodziewaliście? Prawdopodobnie popełniacie w kuchni kilka prostych błędów, których łatwo jest uniknąć. Zobaczcie, czego nie powinno się robić.

Popularne błędy w sztuce kulinarnej

Poprawne przygotowanie potraw rzadko wymaga specjalnych umiejętności czy talentu. Sekret udanych posiłków tkwi bowiem w uważnym czytaniu receptur, jakościowych produktach i starannej ich obróbce. Idąc na skróty, zawsze ryzykujemy, że coś nie wyjdzie.

1. Dodajecie sól na początku gotowania i pomijacie inne przyprawy

Najgorszym z możliwych przewinień jest nieprzyprawianie dań. Dobrej jakości zioła, świeżo zmielony pieprzy i aromatyczna papryka to podstawa smacznego gotowania. Zadbajcie o to, by użyć ich w dostatecznej ilości, a potrawy sólcie pod koniec gotowania.

2. Zalewacie drożdże wrzątkiem

Ciasto drożdżowe znowu nie urosło? Nic dziwnego, jeśli zalaliście świeże drożdże świeżo przegotowaną wodą lub gorącym mlekiem. Idealna temperatura, sprzyjająca poprawnej pracy rozczynu drożdżowego to około 40 stopni Celsjusza. Wyższa po prostu uśmierca te organizmy.

3. Panierujecie kotlety w jajku i bułce

Panierka nie odpadnie od kotleta, tylko wtedy, gdy przed zanurzeniem go w jaju nie zapomnicie, by obtoczyć go w mące. Zabieg ten sprawi, że pozostała na powierzchni mięsa wilgoć zostanie usunięta i nie zmieni bułki tartej w papkę, która nie będzie chciała się trzymać. Inne błędy przy robieniu schabowych opisaliśmy w tym artykule.