Oddziel białka i ubij je z 1 dodatkiem. Jajecznica będzie aksamitna i bosko puszysta
Jajecznica ze śmietaną będzie o wiele bardziej puszysta, jeśli dodasz ją do ubitej piany z białek, a następnie połączysz z resztą przygotowanych składników. To prosty trik, dzięki któremu jajecznica będzie aksamitna i pełna smaku.
Jajecznica ze śmietaną jest świetnym pomysłem na dobry początek dnia. Jajka przesmażone z innymi składnikami są smaczne i bardzo pożywne, dodadzą nam więc energii na wiele godzin. Jajecznicę przygotuj w nieco inny sposób, niż zwykle, efekt zachwyci wszystkich domowników.
Tradycyjnie do jajecznicy ze śmietaną na początku podgrzewa się śmietanę na patelni, dopiero później wbija się jajka. Jeśli jednak oddzielisz wcześniej białka od żółtek, z białek ubijesz pianę i połączysz ją z kremowym dodatkiem, uzyskasz jajecznicę o doskonałym smaku i konsystencji.
Przepis na jajecznicę ze śmietaną możesz dowolnie modyfikować. Możesz dodać do niej czerwoną paprykę, wędzony boczek, kiełbasę, ulubioną wędlinę, awokado. Wykorzystaj swoje ulubione dodatki i przygotuj śniadanie, które każdy zje ze smakiem. Jajecznicę koniecznie podaj z kromką świeżego, chrupiącego chleba.
Jajecznica ze śmietaną. Pyszne i pożywne śniadanie
Składniki na 2 porcje:
-
5- 6 jajek
-
łyżka kwaśnej śmietany 18%
-
pół małej cebuli czerwonej
-
mały pomidor
-
szczypiorek
-
łyżka masła
-
sól, pieprz
Jak przyrządzić aksamitną jajecznicę? Będzie puszysta jak nigdy
Oddziel białka od żółtek, cebulę i pomidora pokrój w drobną kostkę, posiekaj szczypiorek. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pokrojonego pomidora i smaż kilka minut.
W tym czasie do białek wsyp szczyptę soli i ubij na sztywną pianę, dodaj łyżkę śmietany i ponownie wymieszaj. Na patelnię przełóż żółtka i smaż je przez chwilę z pozostałymi składnikami.
Dodaj pianę z białek, całość oprósz solą, pieprzem, dokładnie wymieszaj i smaż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jajecznicę oprósz posiekanym szczypiorkiem i podaj z kromką chleba, smacznego.
Masz w domu jajka i parówki? Przygotujesz z nich błyskawiczny i pożywny omlet . Jesienią na śniadanie na słodko polecam placki z dyni i bananów. To świetny posiłek na dobry początek dnia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dolej 1 łyżeczkę do ciasta i wymieszaj. Tyle wystarczy, by placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu
-
Receptura na sałatkę z ogórków kiszonych, jabłek i cebuli. Pasuje do wszystkiego, idealna na jesień
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama