Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający
Marzą wam się naleśniki wyjątkowo delikatne i rozpływające się w ustach? Przygotujcie je według prostej receptury Michela Roux. Francuski mistrz
kuchni dodaje do masy śmietanę kremówkę, która nadaje ciastu fantastycznej konsystencji. Tak smacznych naleśników dawno nie jedliście. Spróbujecie?
Naleśniki Michela Roux będą smaczne zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Ciasto jest świetnie zbalansowane i smaży się je bez większych trudności. Szef kuchni stosuje masło klarowane, które dodatkowo nadaje rarytasowi przyjemnego aromatu.
Przepis na aksamitne naleśniki Michela Roux
Składniki:
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
650 ml mleka
-
200 ml śmietanki kremówki
-
4 jaja
-
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
-
szczypta soli
-
masło klarowane do smażenia
Jak zrobić aksamitne naleśniki? Michel Roux ma znakomity patent
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy mleko oraz śmietankę kremówkę i wbijamy jaja. Dodajemy cukier, jeśli decydujemy się na wariant deserowy. Wszystkie składniki energicznie mieszamy przy pomocy rózgi. Możemy też użyć miksera.
Gotową masę przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, a najlepiej na godzinę. Na patelni rozgrzewamy porcję masła. Wlewamy tyle masy, by uzyskać cieniutką warstwę ciasta na całej powierzchni naczynia.
Smażymy na średnim ogniu do czasu, aż na powierzchni masy pojawią się niewielkie pęcherzyki. Wtedy obracamy naleśnik i krótko podsmażamy go z drugiej strony. Zdejmujemy z patelni i w ten sam sposób smażymy pozostałe naleśniki. Podajemy je z ulubionymi dodatkami.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na doskonałe dodatki do naleśników. Wypróbujcie koniecznie pyszny dżem z aronii oraz prosty patent na powidło śliwkowe bez mieszania .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
1 dodatkowa czynność polepszy smak ziemniaczanego farszu na pierogi. Już nie zrobisz inaczej
-
Przebojowe naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika. Rewolucja w kuchni gwarantowana
-
Wielu Polaków popełnia błąd podczas robienia kotletów mielonych. Chodzi o namaczanie bułki
Źródło: na-talerzu