Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aleksandra wyjawiła rodzinny przepis na ogórki małosolne. Jej mama dodaje na wierzch słoja skórkę chleba
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.07.2022 14:16

Aleksandra wyjawiła rodzinny przepis na ogórki małosolne. Jej mama dodaje na wierzch słoja skórkę chleba

ogórki małosolne
canva/Shaiith

Sezon na małosolne trwa. Aleksandra wyjawiła rodzinny przepis na ogórki małosolne. Jej mama dodaje na wierzch słoja skórkę chleba. Dzięki temu ogórki szybciej zaczynają kisnąć. Może i wy przetestujecie ten patent? Sprawdźcie, bo dzięki niemu szybciej będziecie mogli się cieszyć smakiem tego letniego przysmaku.

Ogórki małosolne w niektórych domach nastawiane są regularnie, gdy tylko pierwsze ogórki gruntowe pojawią się w sprzedaży. Wiadomo, najsmaczniejsze małosolne są 3-4 dnia po nastawieniu. Potem robią się już mocniej kwaśne. Dlatego najlepiej nastawiać je w takich ilościach, by dość szybko zostały zjedzone.

Na małosolne każdy ma z pewnością już jakiś swój sposób. Niektórzy zalewają je zimną solanką, inni letnią, a jeszcze inni gorącą wodą. Każdy bowiem chce, by były jak najszybciej i jak najsmaczniejsze. Mama Aleksandry w tym celu kładzie na wierzchu ogórków skórkę chleba. Dzięki niej szybciej zaczynają fermentować.

Przepis Aleksandry na ogórki małosolne

Składniki:

  • 1,5 kg małych ogórków gruntowych

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 gałązki kopru z nasionami

  • kawałek korzenia chrzanu

  • 1,5 łyżki soli niejodowanej

  • ok. 3/4 l wody

  • skórka z kromki razowego chleba

Przygotowanie ogórków małosolnych

Ogórki przebierz, dokładnie umyj, osusz. Duży słój lub gliniany garnek umyj, wyparz, osusz. Na jego dnie umieść przekrojone ząbki czosnku i gałązkę kopru.

Naczynie wypełnij ogórkami, ciasno je układając, by nie pływały po wierzchu zalewy. Między nie wciśnij drugą gałązkę kopru, a także kawałki chrzanu.

Wodę zagotuj z solą, przestudź ją. Dobrze ciepłą zalej ogórki, tak, by były nią całkowicie przykryte. Na wierzchu połóż skórkę chleba.

Ogórki przykryj talerzykiem i obciąż kamieniem lub litrowym słoikiem napełnionym wodą. Pozostaw na 2-4 dni w temperaturze pokojowej.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis Ewy Wachowicz na miodowe ogórki małosolne, a także recepturę na małosolne na sucho.

skórka chleba
canva/TBird59

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy-aleksandry.blogspot