Aromatyczny boczek gotowany w łupinach cebuli - przepis krok po kroku
Boczek jest jedną z najsmaczniejszych wędlin, który można jeść pod najróżniejszymi postaciami. Dzisiaj prezentujemy sposób na boczek gotowany w łupinach cebuli, dzięki czemu smakuje delikatnie, jakby był peklowany oraz wędzony. Co więcej, jego intensywny brązowy kolor pięknie się prezentuje na każdym półmisku.
Boczek po ugotowaniu w łupinach cebuli zwykle jada się jako dodatek do sałatki jarzynowej oraz świeżego pieczywa. Można jednak podsmażyć go przed podaniem, co zwiększa jego walory smakowe, nadaje chrupkości i poprawia aromat.
Boczek poza cebulowymi łupinami aromatyzowany jest licznymi przyprawami, które jeszcze bardziej wpływają na jego profil smakowy. Gdy postawisz taki boczek na stole, nikt nie będzie mógł się powstrzymać przed kolejną dokładką.
Przepis na boczek gotowany w łupinach cebuli
Składniki:
-
1 kg boczku
-
2 cebule
-
4 łupiny z cebuli
-
10 ząbków czosnku
-
8 ziaren ziela angielskiego
-
1 łyżeczka pieprzu
-
3 liście laurowe
-
1 łyżeczka soli
-
woda
-
1 łyżka majeranku
-
1 łyżka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Dwie całe cebule przetnij na pół, a z pozostałych czterech zdejmij łupiny. Ząbki czosnku rozgnieć nożem. Do garnka wrzuć cebule, czosnek, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, wlej wodę i doprowadź do wrzenia.
Dopraw wywar solą, włóż do niego boczek i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 1,5 godziny. Co 30 minut przekręcaj boczek na drugą stronę. Następnie wyjmij mięso, osusz go ręcznikiem papierowym.
Suchy boczek obsyp majerankiem, pieprzem, czosnkiem i papryką. Zawiń go szczelnie w folię aluminiową i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Wstaw go do lodówki na 12 godzin i podawaj. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. W tym tekście z kolei zdradzamy zaskakujące zastosowanie marynowanych żółtek jajka.
Źródło zdjęcia: canva/jirkaejc, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se.pl