Smakosze.pl Przepisy Aromatyczny boczek gotowany w łupinach cebuli - przepis krok po kroku
canva/jirkaejc, Getty Images

Aromatyczny boczek gotowany w łupinach cebuli - przepis krok po kroku

7 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Boczek jest jedną z najsmaczniejszych wędlin, który można jeść pod najróżniejszymi postaciami. Dzisiaj prezentujemy sposób na boczek gotowany w łupinach cebuli, dzięki czemu smakuje delikatnie, jakby był peklowany oraz wędzony. Co więcej, jego intensywny brązowy kolor pięknie się prezentuje na każdym półmisku.

Boczek po ugotowaniu w łupinach cebuli zwykle jada się jako dodatek do sałatki jarzynowej oraz świeżego pieczywa. Można jednak podsmażyć go przed podaniem, co zwiększa jego walory smakowe, nadaje chrupkości i poprawia aromat.

Boczek poza cebulowymi łupinami aromatyzowany jest licznymi przyprawami, które jeszcze bardziej wpływają na jego profil smakowy. Gdy postawisz taki boczek na stole, nikt nie będzie mógł się powstrzymać przed kolejną dokładką.

Przepis na boczek gotowany w łupinach cebuli

Składniki:

  • 1 kg boczku

  • 2 cebule

  • 4 łupiny z cebuli

  • 10 ząbków czosnku

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 3 liście laurowe

  • 1 łyżeczka soli

  • woda

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Dwie całe cebule przetnij na pół, a z pozostałych czterech zdejmij łupiny. Ząbki czosnku rozgnieć nożem. Do garnka wrzuć cebule, czosnek, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, wlej wodę i doprowadź do wrzenia.

Dopraw wywar solą, włóż do niego boczek i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 1,5 godziny. Co 30 minut przekręcaj boczek na drugą stronę. Następnie wyjmij mięso, osusz go ręcznikiem papierowym.

Suchy boczek obsyp majerankiem, pieprzem, czosnkiem i papryką. Zawiń go szczelnie w folię aluminiową i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Wstaw go do lodówki na 12 godzin i podawaj. Smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. W tym tekście z kolei zdradzamy zaskakujące zastosowanie marynowanych żółtek jajka.

Boczek

Źródło zdjęcia: canva/jirkaejc, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy