Smakosze.pl
kotlety pieczone

canva/YelenaYemchuk

Babcia Krysia zawstydziła restauratorów. Zawsze dodaje do mielonych ekstra składnik

23 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Babcia Krysia zawstydziła restauratorów. Zawsze dodaje do mielonych ekstra składnik, dzięki którym są nie tylko soczyste, ale też bardzo smaczne. Jest nim posiekana kapusta, która doskonale zastępuje namoczoną bułkę, a przy tym jest mniej kaloryczna. Pieczona wersja kotletów z pewnością was zachwyci.

Do przygotowania kotletów mielonych zwykle wykorzystuje się mieloną wieprzowinę lub mieszankę wieprzowiny i wołowiny. Dodaje się też namoczoną i odciśniętą bułkę oraz jajko i przyprawy. Z masy formuje się kotlety, które po obtoczeniu w tartej bułce, smaży się na tłuszczu.

marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem inaczej. Sekretny składnik sprawia, że nabiera nowej jakości

CZYTAJ DALEJ

Kotlety mielone babci Krysi znacznie różnią się od tej klasycznej wersji. Po pierwsze babcia robi je z chudszego mięsa, bo z mielonej cielęciny lub wołowiny. Po drugie zamiast namoczonej bułki, dodaje do nich posiekaną kapustę. Po trzecie nie panieruje i nie smaży kotletów, tylko piecze je w piekarniku. Na każdym kroku oszczędza więc kalorie i dzięki temu kotlety babci Krysi są zdrowsze i smaczniejsze.

Przepis na kotlety mielone babci Krysi

Składniki:

  • 25 dag świeżej, białej kapusty

  • 1 cebula

  • 50 dag mielonej cielęciny

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • olej

Przygotowanie kotletów mielonych z kapustą

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj. Umieść ją w garnku, zalej wrzątkiem, odstaw na 15 minut. Po tym czasie kapustę odcedź.

Cebulę obierz, drobno posiekaj, dodaj do mielonego mięsa razem z kapustą. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj, dodaj do mięsa.

Mięsną masę dokładnie wyrób dłonią. Dopraw ją do smaku sporą ilością soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Zwilżonymi wodą dłońmi formuj z masy kotlety. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, ułóż w nim kotlety. Piecz je ok. 30 minut w piekarniku o temp. 160 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem, a także na mielone z mięsa po rosole.

kapusta biała

canva/ires007


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >