Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Krysia zawstydziła restauratorów. Zawsze dodaje do mielonych ekstra składnik
Renata Materlińska
Renata Materlińska 23.06.2022 19:24

Babcia Krysia zawstydziła restauratorów. Zawsze dodaje do mielonych ekstra składnik

kotlety pieczone
canva/YelenaYemchuk

Babcia Krysia zawstydziła restauratorów. Zawsze dodaje do mielonych ekstra składnik, dzięki którym są nie tylko soczyste, ale też bardzo smaczne. Jest nim posiekana kapusta, która doskonale zastępuje namoczoną bułkę, a przy tym jest mniej kaloryczna. Pieczona wersja kotletów z pewnością was zachwyci.

Do przygotowania kotletów mielonych zwykle wykorzystuje się mieloną wieprzowinę lub mieszankę wieprzowiny i wołowiny. Dodaje się też namoczoną i odciśniętą bułkę oraz jajko i przyprawy. Z masy formuje się kotlety, które po obtoczeniu w tartej bułce, smaży się na tłuszczu.

Kotlety mielone babci Krysi znacznie różnią się od tej klasycznej wersji. Po pierwsze babcia robi je z chudszego mięsa, bo z mielonej cielęciny lub wołowiny. Po drugie zamiast namoczonej bułki, dodaje do nich posiekaną kapustę. Po trzecie nie panieruje i nie smaży kotletów, tylko piecze je w piekarniku. Na każdym kroku oszczędza więc kalorie i dzięki temu kotlety babci Krysi są zdrowsze i smaczniejsze.

Przepis na kotlety mielone babci Krysi

Składniki:

  • 25 dag świeżej, białej kapusty

  • 1 cebula

  • 50 dag mielonej cielęciny

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • olej

Przygotowanie kotletów mielonych z kapustą

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj. Umieść ją w garnku, zalej wrzątkiem, odstaw na 15 minut. Po tym czasie kapustę odcedź.

Cebulę obierz, drobno posiekaj, dodaj do mielonego mięsa razem z kapustą. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj, dodaj do mięsa.

Mięsną masę dokładnie wyrób dłonią. Dopraw ją do smaku sporą ilością soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Zwilżonymi wodą dłońmi formuj z masy kotlety. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, ułóż w nim kotlety. Piecz je ok. 30 minut w piekarniku o temp. 160 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem, a także na mielone z mięsa po rosole.

kapusta biała
canva/ires007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se