Smakosze.pl Przepisy Gessler wyjawiła, jak zrobić babkę ziemniaczaną. Ale proste i jakie smaczne
canva/SMarina, TRICOLORS/East News

Gessler wyjawiła, jak zrobić babkę ziemniaczaną. Ale proste i jakie smaczne

2 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad? Babka ziemniaczana według przepisu Magdy Gessler zachwyci każdego smakosza. Do przygotowania dania potrzebujesz wyłącznie ziemniaków, cebuli, jajek i szczypiorku. Babka ziemniaczana będzie gotowa po około 60 minutach pieczenia.

Magda Gessler zdradziła przepis na babkę ziemniaczaną z dodatkiem cebuli i szczypiorku. Babka jest daniem bezmięsnym, lekkim i bardzo pożywnym. Nie ma w niej grama mąki, bułki tartej i tłuszczu. Olej jest potrzebny wyłącznie do wysmarowania formy żaroodpornej do pieczenia.

Dlaczego babka ziemniaczana jest puszysta i delikatna? Sekretem jest piana z białek. To dzięki niej danie pięknie rośnie w piekarniku, jest doskonale upieczone, złociste i wygląda bardzo apetycznie. Babkę ziemniaczaną podaj samodzielnie, możesz przygotować do niej również lekką sałatkę z pomidora i ogórka lub podać z kwaśną śmietaną bądź kefirem.

Do przygotowania babki ziemniaczanej wybieraj ziemniaki mączne, najlepiej typu B lub C. Ziemniaki te mają mało wody, a dużo skrobi. Babka nie rozwarstwi się podczas pieczenia, masa będzie zwarta i jednolita. Ziemniaki po starciu odstaw na kilka minut i odlej z nich wodę.

Przepis Magdy Gessler na babkę ziemniaczaną

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 3 cebule

  • pół pęczka szczypiorku

  • 5 jajek

  • 2 łyżeczki soli

  • łyżeczka pieprzu mielonego

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • olej lub oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Babka ziemniaczana. Prosty, smaczny i tani obiad dla całej rodziny

Ziemniaki i cebule obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę przełóż do miski i odstaw na 10 minut, następnie dociśnij i odlej wodę. Nastaw piekarnik na 200 stopni C, wysmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne.

Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do masy ziemniaczanej. Wsyp sól, pieprz, gałkę muszkatołową i wymieszaj. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę i dodaj do reszty składników, wymieszaj łyżką.

Masę przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj folią i wstaw do piekarnika. Piecz przez godzinę, następnie zdejmij folię i dopiekaj kolejne 15 minut. Zapiekankę wyjmij z piekarnika, oprósz posiekanym szczypiorkiem i podaj, smacznego.

Na szybki obiad doskonale sprawdzi się również zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym . Ugotuj również wołowinę duszoną z warzywami . Jednogarnkowe danie wystarczy na 3 dni.

babka ziemniaczana
canva/Зоряна Ивченко

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy