Smakosze.pl Przepisy Banalnie prosty i niesamowicie smaczny kakaowy mazurek Makłowicza. Tanio i z pomysłem
TRICOLORS/East News, canva/wideonet

Banalnie prosty i niesamowicie smaczny kakaowy mazurek Makłowicza. Tanio i z pomysłem

27 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie przepis na banalnie prosty i niesamowicie smaczny kakaowy mazurek Makłowicza. Jest tanio i z pomysłem, ale przede wszystkim przepysznie. To łatwe do zrobienia ciasto z pewnością zawojuje podniebienia waszych gości i błyskawicznie zniknie z patery.

Mazurki to bardzo wdzięczne ciasta. Nie są zbyt trudne do zrobienia, a zwykle doskonale smakują i świetnie prezentują się na stole. Są takimi świątecznymi obrazkami, które wprowadzają wielkanocny nastrój.

Dziś niezwykle smaczny i prosty do zrobienia mazurek zaprezentuje wam Robert Makłowicz. Podstawą jest w nim kruche ciasto, wierzch zaś wieńczy pyszna masa kakaowa. Będziecie zachwyceni tym wypiekiem.

Banalnie prosty i niesamowicie smaczny kakaowy mazurek

Składniki:

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej

  • 10 dag masła

  • 3 żółtka

  • 3/4 szklanki cukru pudru

na masę:

  • laska wanilii

  • 4 łyżki mleka

  • 5 dag cukru

  • 20 dag ciemnego kakao

  • 10 dag masła

  • szczypta soli

  • garść blanszowanych migdałów

Przygotowanie mazurka

Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, włóż na godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dno prostokątnej lub okrągłej formy. Wysyp na nie suchy groch, by ciasto nie odkształcało się w czasie pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 180 st. C.

Laskę wanilii rozetnij, wyskrob z niej ziarenka. Mleko i cukier podgrzewaj w rondelku, aż cukier się rozpuści. Dodaj kakao, wymieszaj, chwilę gotuj. Masę przestudź.

Masę zmiksuj z masłem, dopraw szczyptę soli. Wystudzoną masę kakaową wyłóż na kruchy spód. Wierzch posyp posiekanymi migdałami.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na mazurki. Poznajcie recepturę na mazurek kajmakowy , a także na mazurek różany .

kakao
kakao

Źródło zdjęcia: canva/jirkaejc

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rmf.fm

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy