Mazurek różany – pyszne wielkanocne ciasto
1. Mazurek różany – opis potrawy.
2. Co kupić? – poznaj listę składników, które będziesz potrzebować do przygotowania pysznego wielkanocnego deseru.
3. Sposób przygotowania wielkanocnego mazurka różanego.
4. Jakich dodatków użyć – inne wersje wypieku.
Mazurek różany – opis potrawy.
Mazurek różany to pyszne połączenie idealnie kruchego i delikatnego ciasta z różaną konfiturą, orzechami i płatkami migdałów. Przepis ten jest bardzo prosty i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Jeżeli chodzi o wygląd mazurka to zależy on od twojej wyobraźni.
Aby ciasto kruche było delikatne i rozpływało się w ustach nie należy zbyt długo wyrabiać, a jedynie do połączenia wszystkich składników.
Do upieczenia kruchego spodu mazurka różanego będziesz potrzebować foremki o prostokątnym kształcie o wymiarach 20 cm na 30 cm lub zbliżonych.
Co kupić? – poznaj listę składników, które będziesz potrzebować do przygotowania pysznego wielkanocnego deseru.
Mazurek różany jest pysznym wypiekiem, który może ozdobić wielkanocny stół. Do jego zrobienie potrzebujesz:
· 200 g mąki pszennej
· 120 g masła
· 1 jajko
· 80 g cukru pudru
· Szczypta soli
· 150 g konfitury różanej
· 250 g serka mascarpone
· Łyżka soku z cytryny
· Garść orzechów włoskich
· 120 g płatków migdałowych
· Do ozdoby: kwiaty lub płatki róż
Warto pamiętać, aby na wierzch mazurka różanego położyć płatki róż lub całe kwiaty, pięknie przyozdobią ciasto.
Sposób przygotowania wielkanocnego mazurka różanego.
Skoro znasz już składniki, jakie musisz kupić, aby wykonać mazurek różany, pora na poznanie sposobu wykonania tego wypieku. Poniżej znajduje się prosty przepis, z którego dowiesz się jak krok po kroku wykonać mazurek.
1. Zacznij od ciasta kruchego. Na stolnicę wysyp przesianą mąkę i masło, siekaj nożem do powstania kruszonki. Dodaj cukier, jajko i szczyptę soli. Przez krótki czas wyrabiaj ciasto, uformuj kulkę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 45 minut.
2. Po tym czasie wyciągnij ciasto i rozwałkuj. Przełóż je do formy i dociśnij brzegi. Aby brzegi nie opadły, połóż jeden arkusz papieru do pieczenia i wysyp na niego groch lub ryż.
3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut, po czym zdejmij groch z papierem i piecz jeszcze 20 minut.
4. Po upieczeniu kruche ciasto ostudź.
5. Pora na krem. Serek mascarpone zmiksuj na małych obrotach z konfiturą z róży i sokiem z cytryny. Rozsmaruj krem różany na ostudzonym kruchym spodzie i posyp siekanymi orzechami oraz płatkami migdałowymi.
Najlepiej przed samym podaniem ozdobić mazurka różanego kwiatami, aby były świeże i nie zwiędły. Mazurek gotowy! Pyszne ciasto kruche idealnie łączy się z konfiturą różaną i orzechowo – migdałową posypką.
Jakich dodatków użyć – inne wersje wypieku.
W powyższej wersji mazurek różany jest przepyszny i zachwycająco wygląda. Może jednak nieco wzbogacić ten przepis. Do kremu można dodać 2 łyżki dżemu porzeczkowego lub malinowego. Owocowy dżem spowoduje, że smak kremu będzie bardziej orzeźwiający i dołoży inną nutkę smakową.
Idealnym dodatkiem do mazurka różanego będzie starta czekolada na wierzchu lub polewa czekoladowa albo toffi.
Aby mazurek bardziej przypominał te tradycyjne wielkanocne z ozdób na jego wierzchu ułóż jakiś wzór lub rozłóż symetrycznie dodatki.
Mazurek różany to doskonałe połączenie smaków, które pachną Świętami Wielkanocnymi. Delikatny kruchy spód, kremowa masa z mascarpone i konfitury różanej oraz orzechy i płatki migdałów to kombinacja smaków, która każdemu zapadnie w pamięci, z twoja rodzina nie będzie mogła doczekać się świąt.
undefined