Smakosze.pl Przepisy Bez smrodu i bałaganu w domu. Strzelczyk robi smalczyk jak nikt inny, patent zachwyca
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Bez smrodu i bałaganu w domu. Strzelczyk robi smalczyk jak nikt inny, patent zachwyca

21 lutego 2023

Smalec jest jednym ze smaczniejszych dodatków do pieczywa. Domowa wersja Tomasza Strzelczyka zachwyci was prostotą wykonania. Kucharz proponuje wytapianie słoniny w piekarniku pod przykryciem, dzięki czemu zapach nie roznosi się po całym mieszkaniu. W smaku zaś wyrób w niczym nie ustępuje przygotowanemu w sposób tradycyjny. Spróbujecie?

Przepis na pyszny smalec Tomasza Strzelczyka

Do wykonania przysmaku oprócz podanych poniżej produktów spożywczych przyda się maszynka do mielenia mięsa, 5 słoików o pojemności około 1 litra oraz folia aluminiowa. Całość przyrządzimy w piekarniku.

Składniki:

  • 2,5 kg twardej słoniny bez łoju
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 łyżeczek majeranku
  • sól w ilości do smaku

Jak zrobić dobry smalec? Tomasz Strzelczyk pokazał prosty sposób

Zaczynamy od pokrojenia słoniny na niezbyt grube paski. Następnie mielimy ją w maszynce, korzystając z sitka o większych oczkach. W słoikach umieszczamy 1 liść laurowy, po 2 ziarna ziela angielskiego oraz po 1 obranym i delikatnie zmiażdżonym ząbku czosnku.

Teraz w naczyniach układamy słoninę, tak aby wypełnić je do 3/4 wysokości. Trochę ją łyżką ubijamy, lecz niezbyt intensywnie, by nie utrudnić późniejszego wytapiania się tłuszczu. Na koniec do słoików wsypujemy po 1 łyżeczce majeranku i po pół łyżeczki soli.

Wierzch naczyń dość szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Słoiki ustawiamy na blasze lub kratce i wstawiamy je do zimnego piekarnika. Następnie nastawiamy temperaturę na 190 stopni Celsjusza i pozostawiamy słoninę z dodatkami na około 90 minut.

Po tym czasie słoiki wyjmujemy z piekarnika i usuwamy folię. Naczynia ze smalcem zabezpieczamy czystymi zakrętkami. Pozostawiamy je na blacie kuchennym do ostygnięcia. W międzyczasie warto kilkukrotnie poobracać naczyniami, by rozprowadzić skwarki po całej objętości rarytasu.

Smalec Tomasza Strzelczyka jest pyszny.png

canva/eskymaks

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jak podawać smalczyk?

Smalec doskonale smakuje z domowym chlebem. Polecamy samodzielne przygotowanie pieczywa. Możecie skorzystać np. z naszego przepisu na chleb z chrupiącą skórką . Sprawdźcie także r oślinną wersję smalczyku — spodoba się nie tylko osobom ograniczającym jedzenie mięsa.

Czy katolicy mogą jeść mięso w Wielki Piątek?
3 godziny i tylko 3 składniki. Domowy żółty jest prostszy do zrobienia niż myślisz
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy