Smakosze.pl Porady Biorę siatkę po cebuli i wkładam w nią karpia. Szkoda, że wcześniej tego nie znałam, to ogromne ułatwienie
YT/Menu Dorotki

Biorę siatkę po cebuli i wkładam w nią karpia. Szkoda, że wcześniej tego nie znałam, to ogromne ułatwienie

11 grudnia 2023

Czy wiecie, jak właściwie przygotować karpia do smażenia ? Pomocna może okazać się siatka po cebuli. Jeśli macie ją pod ręką koniecznie skorzystajcie z prostego triku. Ryba będzie gotowa do dalszej obróbki w kilka chwil.

Wiemy jak oczyścić karpia ze śluzu

Świeżego karpia bardzo trudno jest złapać, bo jego skóra pokryta jest śluzem. Ten element odpowiada też za posmak mułu , który potrafi odebrać przyjemność z jedzenia świątecznej ryby.

Usunięcie śluzu jest zatem jedną z czynności, jakie bezdyskusyjnie należy wykonać , gdy chcemy przygotować smaczne danie z udziałem karpia. Możemy je sobie ułatwić, sięgając po siatkę po cebuli. W jaki sposób? Czytajcie dalej, a wszystko stanie się jasne.

karp.jpg
Canva / LP7
Gdy męczy mnie kaszel, sięgam po ten przysmak z dzieciństwa. Przepis mam prosto z notatnika babci

Sztuczka z karpiem jest skuteczna

Dokładnie umyta siatka po cebuli czy ziemniakach może jak się okazuje mieć jeszcze zastosowanie. Jeśli zastanawialiście się jak oczyścić karpia ze śluzu skutecznie i bez wysiłku, jej posiadanie bardzo ułatwi wam pracę.

Wystarczy, że wsuniecie do niej pozbawioną łusek rybę i będziecie pocierać plastikiem o wierzch tuszy, jednocześnie trzymając w zlewie pod strumieniem zimnej wody. Zdejmowany śluz od razu zostanie usunięty, a karp będzie gotów do dalszych działań.

Jak podawać karpia?

Na wigilijnym stole króluje przede wszystkim karp smażony. Do zrobienia takiej potrawy najlepiej nadają się rybne filety. Jeśli kupimy całą tuszę, warto zachować ogon oraz głowę — są doskonałym materiałem na zupę rybną.

Na naszej stornie znajdziecie przepis na takie danie . Wyjaśniamy też, co zrobić by karp z patelni był wyrazisty w smaku. Musicie przetestować tę recepturę.

Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Menu Dorotki” na platformie YouTube.

smażony karp.jpg
Canva / TeresaKasprzycka

Źródło: YouTube Menu Dorotki

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy