Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gdy męczy mnie kaszel, sięgam po ten przysmak z dzieciństwa. Przepis mam prosto z notatnika babci
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.12.2023 10:18

Gdy męczy mnie kaszel, sięgam po ten przysmak z dzieciństwa. Przepis mam prosto z notatnika babci

kogel-mogel
Wikipedia

Czy przysmak z dzieciństwa może skutecznie złagodzić kaszel? Jak najbardziej! Robię go, gdy łapie mnie przeziębienie. Receptura z notatnika babci nie ma sobie równych. Dzięki niej szybko wracam do zdrowia. 

Kogel-mogel smakuje i łagodzi kaszel

Czy pamiętacie kogel-mogel? W moim rodzinnym domu przyrządzała go babcia dla najmłodszych. Ten słodki przysmak był pyszny i kojarzy mi się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Kogel-mogel zastępował deser albo był podawany na podwieczorek. 

Teraz raczej rzadko się go robi. Rynek oferuje doskonałe desery, ciasteczka i inne smakołyki. Jednak ja czasem wracam do smaku kogla-mogla. Gdy męczy mnie kaszel, robię też ten przysmak z dodatkiem miodu. Pomaga w odksztuszaniu i łagodzeniu kaszlu oraz bólu gardła. 

miód
Canva/Yuliia Bas
Moja mama od dawna nie daje groszku z puszki do sałatki. Stawia na inny składnik, jej jarzynowa nie ma sobie równych

Jak zrobić kogel-mogel z miodem?

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki miodu

Jajka parzymy i oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 4 łyżeczki miodu i ucieramy. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę, dokładamy do utartych żółtek i delikatnie mieszamy. Kogel-mogel jest już gotowy. 

Dzięki dodaniu białek staje się wyjątkowo lekki i puszysty. Miód działa wykrztuśnie i pomaga zwalczyć uporczywy kaszel. Łagodzi też ból gardła, a oprócz tego jest bardzo smaczny i zdrowy. 

Postaw na jajka dobrej jakości

Kogel-mogel jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Do jego zrobienia potrzebujemy tylko jajek i cukru, który możemy zastąpić miodem. Jednak warto wybrać jajka wysokiej jakości. Powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła, np. od wiejskich i ekologicznych dostawców.

Przed przyrządzeniem tego nieco zapomnianego przysmaku, musimy pamiętać o umyciu i sparzeniu jajek przed ich użyciem. Dopiero po tych czynnościach róbmy kogel-mogel. Z dodatkiem miodu będzie to zdrowy smakołyk, który łagodzi uporczywy kaszel. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić kogel-mogel, jak z dawnych lat.  Radziliśmy, jak zrobić pyszną kawę z koglem-moglem. 

kogel-mogel
Canva/fotokris

Źródło: akademiasmaku.pl