Smakosze.pl Przepisy Blok czekoladowy Wachowicz jest pełen niezwykłego składnika. Z nim idealnie pasuje na świąteczny stół
Fot. Shutterstock/Maria Popa Photo, Instagram/ewawachowicz

Blok czekoladowy Wachowicz jest pełen niezwykłego składnika. Z nim idealnie pasuje na świąteczny stół

30 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Koniecznie poznaj sposób Ewy Wachowicz na blok czekoladowy. Z jej przepisem zrobisz fantastyczny deser, który będzie smakował całej rodzinie podczas Wielkanocy. Jeden składnik sprawi, że będzie wyśmienity.

Słodki przepis od Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz to dziennikarka i niekwestionowany autorytet wśród twórców przepisów kulinarnych. Nic dziwnego, bo jej przepisy zawsze się udają, a dania, które z nich powstają, są przepyszne. Tym razem zaprezentowała swój sposób na deser, który być może pamiętasz ze swojego dzieciństwa.

Jest nim blok czekoladowy. Z tego przepisu wyjdzie znakomity. Wszystko dlatego, że Wachowicz dodała do niego jeden składnik, który nadał mu odświętny charakter.. Z nim ten deser jest znacznie lepszy.

skórka pomarańczy.jpg
Fot. Canva/Traci L Smith's Images
Makłowicz dementuje plotki na temat robienia żurku. „Ja nic takiego nie powiedziałem"

Nie może zabraknąć tego składnika

Tym składnikiem, który nada blokowi czekoladowemu lepszy smak, jest skórka pomarańczowa . Z nią deser zyskuje niepowtarzalny charakter. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 125 ml wody
  • 250 g cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 15 ml mleka
  • 300 g mleka w proszku
  • 100 g herbatników
  • 300 g orzechów włoskich
  • 150 g rodzynek
  • 2 andruty
  • kandyzowana skórka z pomarańczy

Przepis na blok czekoladowy

Czekolady połam na mniejsze kawałki. Herbatniki oraz orzechy włoskie drobno posiekaj. Do garnka wlej wodę i wsyp cukier.

Podgrzewaj i mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Włóż do niego połamaną czekoladę oraz kostkę masła. Doprowadź do zagotowania.

Po zagotowaniu podgrzewaj jeszcze przez 5 minut , cały czas mieszając. Następnie zdejmij z palnika i wsyp mleko w proszku oraz posiekane orzechy, herbatniki, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły.

Formę do pieczenia wyłóż papierem . Włóż do niej andrut i go przykryj masą z czekolady. Ułóż kolejnego andruta i przykryj go kolejną warstwą z czekolady. Wierzch możesz przyozdobić pokruszonym orzechami . Odstaw blok do zastygnięcia i gotowe. Sprawdź, jakiej kawy nie pić oraz zobacz, jaką przekąskę możesz zrobić z kilku składników.

topienie czekolady.jpg
Fot. Canva/Moha El-Jaw
Czy kupny zakwas w butelce może się zepsuć? Większość osób nie wie, na co zwrócić uwagę
Ile jajek dziennie można zjeść ? Znany lekarz podał konkretną liczbę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy