Blok czekoladowy Wachowicz jest pełen niezwykłego składnika. Z nim idealnie pasuje na świąteczny stół
Koniecznie poznaj sposób Ewy Wachowicz na blok czekoladowy. Z jej przepisem zrobisz fantastyczny deser, który będzie smakował całej rodzinie podczas Wielkanocy. Jeden składnik sprawi, że będzie wyśmienity.
Słodki przepis od Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz to dziennikarka i niekwestionowany autorytet wśród twórców przepisów kulinarnych. Nic dziwnego, bo jej przepisy zawsze się udają, a dania, które z nich powstają, są przepyszne. Tym razem zaprezentowała swój sposób na deser, który być może pamiętasz ze swojego dzieciństwa.
Jest nim blok czekoladowy. Z tego przepisu wyjdzie znakomity. Wszystko dlatego, że Wachowicz dodała do niego jeden składnik, który nadał mu odświętny charakter.. Z nim ten deser jest znacznie lepszy.
Nie może zabraknąć tego składnika
Tym składnikiem, który nada blokowi czekoladowemu lepszy smak, jest skórka pomarańczowa . Z nią deser zyskuje niepowtarzalny charakter. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej.
Składniki:
- 125 ml wody
- 250 g cukru
- 1 kostka masła
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 15 ml mleka
- 300 g mleka w proszku
- 100 g herbatników
- 300 g orzechów włoskich
- 150 g rodzynek
- 2 andruty
- kandyzowana skórka z pomarańczy
Przepis na blok czekoladowy
Czekolady połam na mniejsze kawałki. Herbatniki oraz orzechy włoskie drobno posiekaj. Do garnka wlej wodę i wsyp cukier.
Podgrzewaj i mieszaj do momentu rozpuszczenia się cukru. Włóż do niego połamaną czekoladę oraz kostkę masła. Doprowadź do zagotowania.
Po zagotowaniu podgrzewaj jeszcze przez 5 minut , cały czas mieszając. Następnie zdejmij z palnika i wsyp mleko w proszku oraz posiekane orzechy, herbatniki, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły.
Formę do pieczenia wyłóż papierem . Włóż do niej andrut i go przykryj masą z czekolady. Ułóż kolejnego andruta i przykryj go kolejną warstwą z czekolady. Wierzch możesz przyozdobić pokruszonym orzechami . Odstaw blok do zastygnięcia i gotowe. Sprawdź, jakiej kawy nie pić oraz zobacz, jaką przekąskę możesz zrobić z kilku składników.