Błyskawiczna fasolka po bretońsku: pomidorowa magia
Pixabay.com

Błyskawiczna fasolka po bretońsku: pomidorowa magia

Błyskawiczna fasolka po bretońsku to danie dla osób lubiących prostotę: jest z prostych składników i prosto się ją przygotowuje. Smak ma za to niebanalny i trudno jej się oprzeć. Poznaj prosty przepis na błyskawiczną fasolkę po bretońsku!

Błyskawiczna fasolka po bretońsku: pomidorowy szał

Błyskawiczna fasolka po bretońsku to szybkie i łatwe do przygotowania danie na bazie fasoli, kiełbasy i pomidorów w aż trzech postaciach: z puszki, w koncentracie i świeżych, obranych po sparzeniu wrzątkiem. Danie jest sycące, ale nie ciężkie, przesiąknięte smakiem pomidorów i zapachem ziół. Swoboda w dobieraniu i dozowaniu przypraw sprawia, że każdy może łatwo dostosować przepis do swoich własnych gustów i upodobań.

Nie należy martwić się tym, że fasolka po bretońsku wcale nie nie pochodzi z Bretanii. Francuzi nie wiedzą, co tracą.

Błyskawiczna fasolka po bretońsku: dla kogo?

Błyskawiczna fasolka po bretońsku to danie dla amatorów kiełbasy, fasoli i pomidorów, którzy nie lubią skomplikowanych posiłków i spędzania całych godzin w kuchni. Błyskawiczna fasolka po bretońsku da Ci siłę, witaminy i moc smaku po zaledwie 30 minutach przygotowania.

Błyskawiczna fasolka po bretońsku: na jaką okazję?

Błyskawiczna fasolka po bretońsku to smaczny, sycący i zdrowy obiad, oparty na mięsie i warzywach, o bogatym pomidorowym smaku, lekko pikantny, z aromatem majeranku. Danie nada się też na lunch w pracy.

Błyskawiczna fasolka po bretońsku: ile kalorii?

Błyskawiczna fasolka po bretońsku to danie sycące, dające dużo siły i energii. Wszystko dzięki kiełbasie i fasoli. Osoby dbające o linię nie powinny przesadzać z błyskawiczną fasolką po bretońsku, ale nie dajmy się zwariować – zwykła porcja to smaczny i zdrowy obiad bez zbędnego tłuszczu czy cukru.

Błyskawiczna fasolka po bretońsku: trudność

Błyskawiczna fasolka po bretońsku to danie szybkie i łatwe do wykonania. Kto umie postawić garnek na gazie i pokroić kiełbasę, umie też zrobić błyskawiczną fasolkę po bretońsku. Obieranie pomidorów jest proste – instrukcja na końcu przepisu.

Błyskawiczna fasolka po bretońsku: czas na przygotowanie

Błyskawiczna fasolka po bretońsku jest – jak wskazuje nazwa – błyskawiczna. Całe gotowanie nie powinno zająć więcej niż 25 minut. Można doliczyć jeszcze 5 minut na obranie pomidorów, ale zasadniczo po niecałych 30 minutach jedzenie powinno być gotowe.

Błyskawiczna fasolka po bretońsku: składniki (ok. 4 porcje)

  • Fasola biała w zalewie – 1 puszka
  • Pomidory obrane – 1 puszka
  • Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
  • Pomidory świeże malinowe – 2 duże (poza sezonem może być ¾ szklanki przecieru)
  • Cebula cukrowa – 1 duża
  • Kiełbasa pikantna – 70 g
  • Majeranek suszony – 1 łyżka
  • Kminek w całości – ½ łyżeczki
  • Masło – łyżeczka
  • Sól – 1/3 łyżeczki
  • Pieprz – 1/3 łyżeczki

Błyskawiczna fasolka po bretońsku: składniki opcjonalne

  • Ziemniaki – 2 średniej wielkości
  • Marchew – jedna duża
  • Wino obiadowe – pół kubka

Błyskawiczna fasolka po bretońsku: potrzebne przybory

do przygotowania błyskawicznej fasolki po bretońsku potrzebny będzie garnek, nóż i drewniana łyżka do mieszania. Do obrania pomidorów potrzebne będzie wysokie naczynie lub wiaderko. Puszki z pomidorami i fasolą najłatwiej rozbroić specjalnym otwieraczem.

Błyskawiczna fasolka po bretońsku: przygotowanie kiełbasy i cebuli

Bazą naszej błyskawicznej fasolki po bretońsku jest mięso – kiełbasa – i cebula. Kiełbasa może być dowolna, chociaż szczególnie smaczny efekt końcowy daje kiełbasa pikantna, np. hiszpańska chorizo z wieprzowiny zaprawionej papryką.

Kiełbasę kroimy na plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Sypiemy wszystko do garnka, wrzucamy łyżeczkę masła i smażymy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż cebulka zmięknie, a kiełbasa puści tłuszcz. Smażenie powinno zająć ok. 5-8 minut.

Błyskawiczna fasolka po bretońsku: dodajemy zawartość puszek

Teraz nieco zwiększamy płomień pod garnkiem i dodajemy pomidory z puszki oraz fasolkę z puszki. Mieszamy i czekamy, aż zalewa z puszek zagotuje się.

Błyskawiczna fasolka po bretońsku: przyprawy i koncentrat

Następnym krokiem jest przyprawianie naszej fasolki po bretońsku. Dodajemy sól i pieprz. Wlewamy też do garnka koncentrat pomidorowy. Mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy fasolkę przez ok. 10 minut.

Błyskawiczna fasolka po bretońsku: zioła i pomidory

Teraz pora na trzecią odsłonę pomidorów: świeże, obrane i pokrojone w kostkę, obok wcześniej dodanych pomidorów z puszki i koncentratu pomidorowego. Instrukcję obierania pomidora znajdziesz niżej.

Wsypujemy świeże, obrane pomidory do garnka. Dodajemy też zioła: kminek i majeranek, lub inne wedle smaku i uznania. Mieszamy, przykrywamy garnek i dalej gotujemy przez około 7 minut.

Nasza błyskawiczna fasolka po bretońsku jest już gotowa!

Błyskawiczna fasolka po bretońsku: podanie

Błyskawiczna fasolka po bretońsku to smaczne i sycące, a do tego proste danie. Dawniej powiedziałoby się z uznaniem „chłopskie”, dziś raczej „rustykalne”. Błyskawiczna fasolka po bretońsku najlepiej prezentuje się i smakuje z prostymi dodatkami, najlepiej świeżym, chrupiącym chlebem. Szpanerzy mogą zaserwować własny chleb lub domowe tortille.

Błyskawiczna fasolka po bretońsku: urozmaicenia

Amatorzy warzywa mogą obok cebuli dodać do fasolki także posiekane ziemniaki i marchew.

Z kolei koneserzy szlachetnych trunków mogą jeszcze podlać smażące się warzywa czerwonym winem obiadowym.

Błyskawiczna fasolka po bretońsku: porady i wskazówki

Jak obrać pomidory? Wyrywamy z każdego szypułkę, następnie ostrym nożem robimy poprzeczne nacięcia (w kształcie litery X) na górze i dole pomidora. Wkładamy pomidory do wysokiego naczynia (np. wiaderka i zalewamy je wrzątkiem. Po ok. 10-15 sekundach wyciągamy pomidory cedzakiem. Skórka powinna wyraźnie odchodzić wzdłuż linii naszych nacięć. Wkładamy pomidory pod zimną wodę i ręcznie ściągamy skórkę. Na koniec wycinamy nożykiem gniazda po szypułach.

Zadanie wykonane – pomidory obrane i gotowe do sporządzenia błyskawicznej fasolki po bretońsku.

Następny artykuł