Smakosze.pl
Kotlety jajeczne

pixabay.com/silviarita

Błyskawiczne kotlety jajeczne, najlepszy pomysł na tani obiad

25 Marca 2021

Autor tekstu:

Agata Kaszuba

Udostępnij:

Wszyscy pamiętamy smak babcinych kotletów jajecznych. To jeden z tych momentów, gdy jedzenie przenosi nas w czas dzieciństwa i wspomnień. Puszyste, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Idealne jako dodatek do śniadania, sałatki lub sosu

Danie powstało na czasach, gdy dostęp do mięsa był utrudniony, a gospodynie, szukając nowych rozwiązań na ten trudny czas, wspinały się na wyżyny swojej kulinarnej fantazji i umiejętności, tylko bo to, aby ich rodziny nie zauważyły kryzysu panującego na świecie. Od tej pory potrawa ta stała się trochę zapomniana. Można ją dostać tylko w niektórych barach mlecznych, a kiedyś były daniem, którym szczyciły się wszystkie restaurację. Aby uchronić kotlety jajeczne od zapomnienia, warto od czasu do czasu, przygotować je z zaciszu własnej kuchni. Może staną się nową tradycja Wielkanocną?

Kotlety jajeczne – przepis

Do przygotowania tej potrawy, potrzebujesz:

- 9 jajek- sucha bułka- koperek- szczypiorek- sól, pieprz

Suchą, czerstwą bułkę namocz na początek w mleku. Musi stać się zupełnie miękka. W międzyczasie ugotuj 8 jajek na twardo. Na tym etapie pojawia się pytanie – jak ugotować idealne jajko na twardo? Ania Starmach spieszy nam z odpowiedzią!

Przed rozpoczęciem gotowania, upewnij się, że skorupka jajka nie jest pęknięta. To ważne, gdyż nawet najmniejszy uszczerbek może doprowadzić do tego, że białko zacznie wypływać podczas gotowania. Do rondelka nalej zimnej wody i ostrożnie, za pomocą łyżki delikatnie powkładaj do niej jajka. Włącz palnik i zaczekaj do momentu, aż woda w której są jajka zacznie wrzeć. To moment, w którym trzeba zacząć odliczać czas. Jajka powinny być idealnie ugotowane jeśli gotują się od 8 do 10 minut. Gdy czas ten upłynie, odlej wrzącą wodę i szybko zalej jajka zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

Po ugotowaniu i ostudzeniu jajek ostrożnie je obierz. Wszystkie wrzuć do plastikowej miski i rozgnieć tłuczkiem to ziemniaków. Do masy dodaj jedno, pozostałe surowe jajko, pokrojony szczypiorek oraz koperek. Dopraw solą oraz pieprzem. Do powstałego ciasta dodaj rozmoczona w mleku bułkę. Rozgnieć ją w dłoniach i zmieszaj zresztą składników w misce.

Zacznij formować średniej wielkości kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju aż panierka stanie się chrupiąca i dostanie złotego koloru.

Pomysł na szybki i tani obiad

Kotlety jajeczne są niezwykle proste w przygotowaniu. Potrafi je wykonać nawet dziecko, które dopiero uczy się podstawowych potraw, więc nawet jeśli jesteś pierwszy raz w kuchni, to to danie jest świetne dla początkujących kucharzy. Można je ugotować z łatwo dostępnych składników, które bez problemu znajdziesz w pobliskim, osiedlowym sklepie. Dlatego warto przywrócić to danie do stałego menu rodzinnego.

Świetnie sprawdzą się jako pożywne, niedzielne śniadanie. Możesz podać je do grzanek lub świeżych bułek. Ciekawą opcja jest również dodanie do ciasta trochę żółtego sera, który dodatkowo zwiąże środek kotletów. Jeśli chcesz trochę zmodyfikować to danie, to z pewnością spodoba Ci się pomysł, aby oprócz sera, dodać także odrobinę siekanego, świeżego szpinaku lub boczku.

Jako danie obiadowe pasuje zarówno do ziemniaków i buraczków jak i do kaszy kuskus bądź gryczanej. Są również świetnym podkładem do sosów, szczególnie pysznie smakują z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Dzięki wielu możliwościom przygotowania jest to jedno z ulubionych dań… studentów! Z racji tego, że składniki są bardzo tanie, a obiad można przygotować szybko i bez dużego nakładu pracy.

Kotlety jajeczne, to też wyśmienity pomysł na danie do lunch box’a. Świetnie smakują również na zimno więc można z nimi przygotować smakowitą kanapkę lub usmażyć mniejsze kotlety w kształcie kulek, które doskonale sprawdza się jako składnik szybkiej sałatki bądź kaszy z dodatkiem pieczarek, kalafiora, szpinaku, papryki i właśnie kotletów jajecznych.

Z racji tego, że potrawa nie zawiera mięsa, jest doskonałą propozycja dla wegetarian. Jajka zawierają dużo cennego białka, które osoby rezygnujące z jedzenia mięsa, muszą uzupełniać innymi produktami. Jednym z takich produktów jest właśnie jajko. Więc jeśli szukasz czegoś zupełnie nowego, to warto zaczerpnąć pomysły z niektórych dawanych rozwiązań. Doskonale wiadomo przecież, że gdy nadchodzą ciężkie czasy człowiek wspina się na wyżyny swojej kreatywności, również tej kulinarnej!

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >