Brownie z masłem orzechowym
pixabay.com

Brownie z masłem orzechowym

Brownie nieodłącznie kojarzy nam się z kuchnią amerykańską. Jest to słuszne skojarzenie, ponieważ ciasto pochodzi właśnie z Ameryki Północnej i początkowo zyskiwało popularność tam. Szybko jednak pokochali je miłośnicy słodyczy z całego świata. Brownie można piec na różne sposoby i różnymi dodatkami. Zdecydowanie najczęściej spotykamy w tej roli orzechy, jednak to nie jedyne wyjście. Jako dodatek i urozmaicenie do wypieku doskonale sprawdzi się także masło orzechowe. Dlatego dziś przedstawiamy przepis na brownie z masłem orzechowym.

Brownie z masłem orzechowym.

Sekret przygotowania pysznego brownie leży w konsystencji ciasta. Najważniejsze jest to, aby brownie nie było suche. Wierzch i boki muszą być lekko przypieczone, jednak środek musi być mokry i delikatnie lepki. Aby osiągnąć właśnie taki efekt, dodajemy niewielką ilość mąki. Głównymi składnikami są natomiast masło, cukier, czekolada oraz w tym przypadku również masło orzechowe.

Składniki:

· 130 gramów mąki pszennej

· 250 gramów cukru

· 200 gramów masła

· ½ szklanki masła orzechowego

· 200 gramów czekolady gorzkiej

· 100 gramów czekolady deserowej

· 3 jajka

· dodatkowo: ½ łyżeczki soli, 4 łyżki stołowe cukru pudru

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem, który powinniśmy zrobić jeszcze przed przystąpieniem do właściwego przygotowywania składników do ciasta, jest nastawienie piekarnika na odpowiednią temperaturę – 160 stopni. Dobrze zrobić to wcześniej, abyśmy później nie musieli czekać z gotową masą, aż urządzenie się nagrzeje.

Przyrządzenie masy na ciasto rozpoczynamy od roztopienia masła. Powinniśmy zrobić to w niewielkim garnku lub rondelku. Pamiętajmy, że masło powinno topić się na niewielkim ogniu, ponieważ w innym przypadku zacznie się przypalać.

W trakcie, gdy masło będzie się topić, możemy zacząć łamać czekoladę gorzką i dorzucać ją do rondelka. Całość ciągle mieszamy, aby nie zaczęła się przypalać.

Gdy składniki całkowicie się roztopią, zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy na chwilę.

Do miski wbijamy wszystkie jajka i miksujemy je. W trakcie miksowania dosypujemy cukier. Kiedy jajka będą rozbite i dobrze wymieszane z cukrem, wyłączamy mikser i dodajemy masę maślano-czekoladową. Całość mieszamy dokładnie łyżką (do uzyskania jednolitej konsystencji).

Kiedy składniki się zmieszają, dosypujemy do nich mąkę. Znów bardzo dokładnie mieszamy. Zróbmy to tak, aby na koniec mieszania nie zostały żadne grudki, które później mogłyby być wyczuwalne w cieście podczas jedzenia.

Do masy dorzucamy posiekaną na drobne części czekoladę deserową. Mieszamy przy pomocy łyżki.

Gotową masę na chwilę odstawiamy. Przygotowujemy formę do pieczenia. Wykładamy ją papierem do pieczenia, brzegi oraz spód smarujemy cienką warstwą masła.

Do tak przygotowanej formy wlewamy masę brownie.

Następnie mieszamy masło orzechowe z cukrem pudrem oraz niewielką ilością soli. Tak przygotowaną masę orzechową wykładamy przy użyciu łyżki stołowej na masę brownie. Robimy to tak, aby masło orzechowe lekko zatopiło się w masie czekoladowej. Możemy lekko przyklepać orzechowe kleksy, aby lepiej wtopiły się w brownie. Zachowujemy niewielkie odstępy, aby czekoladowa masa przebijała spomiędzy masła orzechowego.

Tak przygotowane ciasto umieszczamy w nagrzanym piekarniku. Pieczemy przez 30-35 minut.

Podajemy po ostygnięciu.

Brownie z masłem orzechowym i serkiem mascarpone.

Tak jak wspominaliśmy wcześniej, brownie daje nam mnóstwo możliwości do eksperymentowania. Możemy dodawać do tego ciasta naprawdę wiele dodatków. Ciekawym sposobem na urozmaicenie smaku tego deseru jest dodanie serka mascarpone.

Składniki:

· 130 gramów mąki

· 150 gramów cukru

· 70 gramów cukru pudru

· 1 opakowanie cukru wanilinowego

· 200 gramów masła

· 350 gramów masła orzechowego

· 500 gramów serka mascarpone

· 300 gramów czekolady gorzkiej

· 200 gramów czekolady deserowej

· 3 jajka

· 2½ łyżki stołowej oleju roślinnego

Przygotowanie:

Podobnie jak w podstawowej wersji przepisu, przygotowania zaczynamy od nagrzania piekarnika. Nastawiamy urządzenie na 160 stopni.

W rondelku lub niewielkim garnku roztapiamy masło. W trakcie, gdy będzie się topić, dodajemy do niego 200 gramów czekolady gorzkiej i zwykły cukier. Gdy tylko składniki się roztopią, wyłączamy ogień i odkładamy rondelek.

Do miski wbijamy jajka, rozbijamy je mikserem. Kiedy będą rozbite, dodajemy masę maślano-czekoladową. Mieszamy przy pomocy łyżki.

Do masy dodajemy mąkę, całość cały czas mieszamy. Następnie wsypujemy posiekaną na drobno resztę czekolady gorzkiej (100 gramów). Mieszamy po raz kolejny.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienką warstwą masła, aby ciasto nie przywarło. Do gotowej formy wylewamy masę czekoladową, którą przed chwilą przygotowaliśmy.

Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Podczas gdy dolna warstwa naszego ciasta będzie stygła, możemy przygotować masę orzechowo-serową. W tym celu miksujemy serek mascarpone z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Robimy to przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy do serka masło orzechowe. Miksujemy tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Kiedy spód brownie wystygnie, możemy wylać na nie orzechowo-serową masę. Wkładamy do lodówki na kilkadziesiąt minut. Masa musi dobrze się ochłodzić.

W tym czasie robimy polewę. To ostatni etap tworzenia brownie z masłem orzechowym i serkiem mascarpone. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę deserową oraz olej.

Po kilkudziesięciu minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i polewamy je przygotowaną nieco wcześniej polewą. Ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Podajemy na zimno.

Smacznego!

Bibliografia:

1. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/pyszne-brownie-z-maslem-orzechowym

2. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/brownie-z-maslem-orzechowym

3. https://www.mojewypieki.com/przepis/brownies-z-maslem-orzechowym

4. https://malacukierenka.pl/brownies-z-czekolada-i-maslem-orzechowym.html

5. https://bitedelite.pl/przepisy/brownie-z-maslem-orzechowym/

Następny artykuł