Smakosze.pl Przepisy Buraczki na ciepło z jabłkiem. Kultowy dodatek do obiadu w jesiennej odsłonie
canva/YelenaYemchuk

Buraczki na ciepło z jabłkiem. Kultowy dodatek do obiadu w jesiennej odsłonie

12 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Buraczki na ciepło przygotujesz w kilka minut, a ich niepowtarzalny smak bije na głowę klasyczne dodatki obiadowe. Buraczki przesmażone z jabłkiem i czerwoną cebulą będą wyśmienitym uzupełnieniem mięsnych i wegetariańskich dań obiadowych. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Jesienią i zimą do obiadów zwykle przygotowuję surówki z kiszonek lub warzywa na ciepło, żeby wzmocnić odporność i rozgrzać organizm. Jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu są buraczki na ciepło z jabłkiem. Sezonowy owoc rewelacyjnie podkreśla smak warzy wa.

Buraki na ciepło podaję do dań mięsnych i wegetariańskich. Smakują rewelacyjnie z kotletami mielonymi, schabowymi i pieczonym drobiem. Buraczki gorąco polecam również do kopytek i pyz z mięsem, a także do placków warzywnych.

Przed przygotowaniem buraków z jabłkiem warzywa myję i gotuję w skórkach, wtedy buraki mają jeszcze lepszy smak. Warzywa po ugotowaniu studzę i ścieram na tarce o dużych oczkach, następnie smażę z resztą składników. Buraki doprawiam do smaku nie tylko solą i pieprzem, dodaję do nich również ocet jabłkowy i cukier.

Buraczki na ciepło do obiadu. Idealne do mięsnych i wegetariańskich dań

Składniki:

  • 4 buraki

  • jabłko średniej wielkości

  • mała cebula czerwona

  • ząbek czosnku

  • sól, pieprz, cukier

  • łyżka octu jabłkowego

  • masło klarowane

Jak zrobić wyśmienity dodatek do obiadu? Buraczki na ciepło są jesiennym hitem

Buraki wyszoruj i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane warzywa odstaw do ostygnięcia, następnie obierz ze skóry i zetrzyj na tarce. Zetrzyj również jabłko, posiekaj drobno cebulę i czosnek.

Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Dodaj jabłko, przesmaż, następnie dodaj stare buraczki i smaż 5-7 minut. Buraki dopraw do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem.

Do obiadu sprawdzi się również uniwersalna surówka z pora . Możesz przygotować także rozgrzewającą surówkę z cukinii z dodatkiem syropu klonowego.

Buraki
canva/foodandwinephotography

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy