Buraczki na ciepło z jabłkiem. Kultowy dodatek do obiadu w jesiennej odsłonie
Buraczki na ciepło przygotujesz w kilka minut, a ich niepowtarzalny smak bije na głowę klasyczne dodatki obiadowe. Buraczki przesmażone z jabłkiem i czerwoną cebulą będą wyśmienitym uzupełnieniem mięsnych i wegetariańskich dań obiadowych. Koniecznie przetestujcie ten przepis.
Jesienią i zimą do obiadów zwykle przygotowuję surówki z kiszonek lub warzywa na ciepło, żeby wzmocnić odporność i rozgrzać organizm. Jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu są buraczki na ciepło z jabłkiem. Sezonowy owoc rewelacyjnie podkreśla smak warzy wa.
Buraki na ciepło podaję do dań mięsnych i wegetariańskich. Smakują rewelacyjnie z kotletami mielonymi, schabowymi i pieczonym drobiem. Buraczki gorąco polecam również do kopytek i pyz z mięsem, a także do placków warzywnych.
Przed przygotowaniem buraków z jabłkiem warzywa myję i gotuję w skórkach, wtedy buraki mają jeszcze lepszy smak. Warzywa po ugotowaniu studzę i ścieram na tarce o dużych oczkach, następnie smażę z resztą składników. Buraki doprawiam do smaku nie tylko solą i pieprzem, dodaję do nich również ocet jabłkowy i cukier.
Buraczki na ciepło do obiadu. Idealne do mięsnych i wegetariańskich dań
Składniki:
-
4 buraki
-
jabłko średniej wielkości
-
mała cebula czerwona
-
ząbek czosnku
-
sól, pieprz, cukier
-
łyżka octu jabłkowego
-
masło klarowane
Jak zrobić wyśmienity dodatek do obiadu? Buraczki na ciepło są jesiennym hitem
Buraki wyszoruj i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane warzywa odstaw do ostygnięcia, następnie obierz ze skóry i zetrzyj na tarce. Zetrzyj również jabłko, posiekaj drobno cebulę i czosnek.
Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Dodaj jabłko, przesmaż, następnie dodaj stare buraczki i smaż 5-7 minut. Buraki dopraw do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem.
Do obiadu sprawdzi się również uniwersalna surówka z pora . Możesz przygotować także rozgrzewającą surówkę z cukinii z dodatkiem syropu klonowego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić domową kostkę rosołową? Wygrywa z kupną smakiem, składem i ceną
-
Zapomnij o owsiance na mleku lub wodzie. Teraz wszyscy sięgają po kultowy napój
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama