Smakosze.pl
Rozgrzewająca surówka z cukinii

canva/MarynaVoronova

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

2 Października 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pełna charakteru surówka z cukinii ożywi niejeden obiad. Rozgrzewający dodatek czosnku i ostrej papryki sprawi, że warzywo będzie smakowało obłędnie. Koniecznie spróbujcie — na chłodniejsze dni będzie znakomita i ekspresowo zniknie z talerzy.

Szukacie prostej i wyrazistej surówki do niedzielnego obiadu? Specjał z cukinii z pikantnym sosem na bazie oliwy z oliwek będzie w sam raz. Przyjemnie rozgrzewa i chrupie — każdemu posmakuje. Warto skosztować.

Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pikantną surówkę z cukinii

Składniki:

  • 500 g cukinii, najlepiej młodej lub drobnej

  • 200 g marchewki

  • 1 mała cebula

Składniki na sos:

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 30 ml soku z cytryny lub octu jabłkowego

  • 20 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

  • 15-20 g miodu lub syropu klonowego

  • pół łyżeczki płatków chili

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić pikantną surówkę z cukinii? Znamy prosty przepis

Cukinię myjemy i kroimy ją na cienkie nitki podobne do makaronu. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w półtalarki. Warzywa wrzucamy do większej miski.

W szklance łączymy oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód oraz przyprawy. Dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy do połączenia składników, a powstałym sosem polewamy surówkę z cukinii. Podajemy do obiadu. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki z cukinią w roli głównej. Polecamy pełne smaku i lekkie niczym chmurka pieczone placki. Być może przypadnie wam do gustu również doskonała zupa krem z tego warzywa.

Surówka z cukinii jest wyrazista i pyszna

canva/Emmanuelle Grimaud

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Fasola z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz

Przepisy

Niebywałe, z czym Wachowicz podaje fasolę. Idealny duet na Święta Bożego Narodzenia

Czytaj więcej >
Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >