Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień
Pełna charakteru surówka z cukinii ożywi niejeden obiad. Rozgrzewający dodatek czosnku i ostrej papryki sprawi, że warzywo będzie smakowało obłędnie. Koniecznie spróbujcie — na chłodniejsze dni będzie znakomita i ekspresowo zniknie z talerzy.
Szukacie prostej i wyrazistej surówki do niedzielnego obiadu? Specjał z cukinii z pikantnym sosem na bazie oliwy z oliwek będzie w sam raz. Przyjemnie rozgrzewa i chrupie — każdemu posmakuje. Warto skosztować.
Przepis na pikantną surówkę z cukinii
Składniki:
500 g cukinii, najlepiej młodej lub drobnej
200 g marchewki
1 mała cebula
Składniki na sos:
2-3 ząbki czosnku
30 ml soku z cytryny lub octu jabłkowego
20 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
15-20 g miodu lub syropu klonowego
pół łyżeczki płatków chili
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pikantną surówkę z cukinii? Znamy prosty przepis
Cukinię myjemy i kroimy ją na cienkie nitki podobne do makaronu. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w półtalarki. Warzywa wrzucamy do większej miski.
W szklance łączymy oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód oraz przyprawy. Dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy do połączenia składników, a powstałym sosem polewamy surówkę z cukinii. Podajemy do obiadu. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki z cukinią w roli głównej. Polecamy pełne smaku i lekkie niczym chmurka pieczone placki. Być może przypadnie wam do gustu również doskonała zupa krem z tego warzywa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze
Zagotuj liście laurowe z uwielbianą przyprawą. Herbata ma ogromne korzyści
Strzelczyk przypomniał przepis na zapomniany hit PRL-u. Młodzi praktycznie go nie znają