Smakosze.pl Przepisy Cała rodzina czeka na zimę, żeby móc jeść tę włoską zupę. Liczy się 1 szczegół
YouTube/@SkinnySpatula

Cała rodzina czeka na zimę, żeby móc jeść tę włoską zupę. Liczy się 1 szczegół

15 stycznia 2024

Zima może być wyjątkowo smaczna, a wszystko dzięki tej włoskiej zupie z białej fasoli. Zawiera dużo warzyw i mnóstwo smaku rodem z Półwyspu Apenińskiego. Podczas gotowania ważny jest 1 szczegół, który sprawia, że zupa tak dobrze smakuje.

Zupa Ribollita, czyli zagotuj ją powtórnie

Jeśli zima daje ci się we znaki i marzysz o sycącej oraz pysznej potrawie, to mam coś dla ciebie. O tej porze roku gotuję włoską zupę – ribollita . Znakomicie rozgrzewa, syci i czaruje smakiem, który przeniesie cię do Włoch. Oprócz tego pełna jest pożywnej fasoli i gęsta od czerstwego chleba.

Podczas gotowania tej wybornej zupy musisz pamiętać o 1 szczególe . Ten wynika z nazwy potrawy. Ribollita znaczy „powtórnie gotowana”, więc zupę zagotuj raz jeszcze. Potrawę zjesz ze smakiem, a cała rodzina nie będzie się mogła jej nachwalić . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Skinny Spatula. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.

zupa
YouTube/@SkinnySpatula
Ciasto z brzoskwiniami, które uwielbiam piec, bo robi się niemal samo. Znika w mig

Jak ugotować zupę Ribollita?

Składniki:

  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 seler naciowy
  • płatki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pomidorków cherry
  • rozmaryn
  • fasola
  • 1 szklanka białej fasoli
  • 1 ½ litra bulionu warzywnego
  • jarmuż
  • natka pietruszki
  • czerstwy chleb do zagęszczenia

Przygotowanie zupy zacznij od podsmażenia w garnku pokrojonego pora, marchewki i selera naciowego . Po kilku minutach dosyp chili w płatkach i posiekany czosnek . Składniki wymieszaj i dodaj pokrojone na pół pomidorki cherry, rozmaryn i białą fasolę, którą wcześniej musisz namoczyć.

Składniki w garnku wymieszaj i zalej bulionem warzywnym. Gotuj 15 minut, a następnie znów wymieszaj, dodaj jarmuż i gotuj dalej przez 5 minut . Dosyp natkę pietruszki, zagęść czerstwym chlebem i ciesz się smakiem znakomitej zupy.

Włoska zupa najlepiej smakuje zimą

Ta włoska zupa jest wyjątkowo pożywna dzięki fasoli i dużej ilości warzyw. Możemy ją dodatkowo zagęścić czerstwym chlebem, który też sprawi, że potrawa będzie sycącą i zaspokoi głód nawet największego głodomora. Oprócz tego znakomicie rozgrzeje (chili!), a powtórne zagotowanie sprawi, że zupa będzie smakowała jeszcze lepiej.

Warto włączyć ją do zimowego jadłospisu. Dostarczy nam niezwykłych wrażeń kulinarnych, nasyci i wystarczy dla całej rodziny . W moim domu zawsze cieszy się dużym powodzeniem i każdy prosi o dokładkę tej wybornej włoskiej zupy. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić szybki obiad z mięsa i ziemniaków. Polecaliśmy też przepis na inną rozgrzewającą zupę, która wzmacnia odporność.

zupa
YouTube/@SkinnySpatula

Źródło: YouTube/@SkinnySpatula

Zdjęcia: screen YouTube/@SkinnySpatula

Te rogaliki mogę zajadać o każdej porze dnia. Składnika, z którego robię ciasto nikt się nie spodziewa
Te pączki są delikatne jak obłok i mają mniej kalorii. Zawsze robię je na tłusty czwartek
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy