Chrupiące i bajecznie pyszne placki z bobem. Sezonowy przysmak może być jeszcze doskonalszy, niesamowite
Poznajcie przepis na chrupiące i bajecznie pyszne placki z bobem. Niesamowite, że sezonowy przysmak może być jeszcze doskonalszy dzięki temu, że zrobimy z niego danie z patelni. Placki mają niebanalny smak i są bardzo pożywne. Może zaserwujecie je dziś na obiad?
W naszej kuchni najpopularniejsze są placki ziemniaczane. Jednak placki można też przygotować z innych warzyw. Tak naprawdę wszystkie nadają się na tę potrawę. Niektóre trzeba wcześniej ugotować, inne tylko zetrzeć i wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami.
Do warzywnych placków warto podać sos czosnkowy. Można go przygotować na bazie jogurtu naturalnego, serka lub majonezu. Dodać do niego też trochę świeżych, posiekanych ziół i doprawić go do smaku.
Przepis na placki z bobem
Składniki:
-
1 kg bobu
-
1 cebula
-
1 ząbek czosnku
-
1 jajko
-
1/2 szklanki mąki pszennej
-
ok. 8 dag sera feta
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie placków z bobu
Bób opłucz, ugotuj na półmiękko w lekko osolonym wrzątku. Przelej go zimną wodą, usuń z niego łupiny, przełóż do miski.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Do bobu dodaj cebulę, czosnek i pokruszony ser feta. Składniki rozgnieć widelcem.
Dodaj do nich jajko i mąkę, wymieszaj. Masę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na nią porcje ciasta i formuj z nich nieduże placuszki. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony.
Sos do placków
Sos do placuszków z bobu zrobisz, mieszając 150 ml jogurtu naturalnego z posiekanym ząbkiem czosnku i świeżą miętą. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na placki z cukinii , a także na placki z kalarepy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Tani pomysł na obiad "z niczego". Zrobisz je w 10 minut i zachwycisz rodzinę
-
Delikatna surówka z kapustą, ogórkami konserwowymi i zieloną cebulką. Najlepszy dodatek do mięsa
-
Tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania, robi się właściwie samo
Źródło: przepisy