CiastoKadr z kanału Smaczne-Przepisy.TV udostępnionego na portalu youtube.com

Wielki hit. Ciasto "Pychotka", któremu absolutnie nikt się nie oprze

Ciasto jest najczęściej wybieraną formą deseru, którą robimy samodzielnie w domu. Kojarzy się ze świętami oraz okolicznościami, na których nie brakuje pachnących wypieków. Przedstawiamy przepis na ciasto Pychotka, które bardzo szybko przygotujesz, a smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających łasuchów.

Ciasto Pychotka to przykład na pyszne ciasto, które składa się z kruchego spodu, bezy, kremu i dżemu porzeczkowego. Ciasto nie jest skomplikowane do wykonania i nie wymaga dużo pracy. Ciasto złożone z więcej niż jednej warstwy często odstrasza. Jak się okazuje, przepisy potrafią być naprawdę proste. Możemy je przygotować w różnych nutach smakowych, dodając różnego rodzaju dodatki. Ciasto jest bardzo efektywne z uwagi na to, że wychodzi wysokie. Idealnie nada się na urodzinowy tort.

Czy obierać ogórki ze skórki? Nie popełniaj błędu, dietetycy biją na alarmCzy obierać ogórki ze skórki? Nie popełniaj błędu, dietetycy biją na alarmCzytaj dalej

Przepis na ciasto pychotka

Dzisiaj grzeje:

  1. Masz w domu kapustę pekińską? Ukiś ją w koreańskim stylu, niebanalne danie zachwyci rodzine
  2. Polsat wyjawił porażającą prawdę. Nic nie zwiastowało tragedii. Wsiedli na pokład samolotu bez najmniejszych obaw
  3. Idealna do obiadu surówka z ogórków kiszonych z zaskakującym dodatkiem. Niebywałe, jakie ma właściwości

Składniki na kruche ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%

Składniki na bezę

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Składniki na masę kremową

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki likieru Amaretto

Dodatkowo

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
  • 120 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania składników na kruche ciasto. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do jednego naczynia. Następnie dodajemy masło i mieszamy całość do połączenia ze sobą składników i uzyskania masy na wzór kruszonki.

Dodajemy żółtka, cukier, kwaśną śmietanę oraz sól. Zaczynamy szybko zagniatać lub miksować w malakserze. Z ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na 2 równe części i owijamy je folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce do około 60 minut.

Zaczynamy od przygotowania bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy odrobinę soli. Stopniowo dorzucamy porcje cukru cały czas ubijając przy tym pianę. Na koniec przesiewamy do mieszanki skrobię ziemniaczaną i mieszamy szpatułką do połączenia składników.

Formę o wymiarach 25x33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część naszego ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na spód. Ciasto smarujemy połową dżemu, a następnie wykładamy masę bezową.


Całość posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy przez 40 minut w 160 stopniach. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Możemy piec je razem w piekarniku lub jedno po drugim. Oba placki na końcu studzimy.

Jeśli chodzi o masę kremową, zaczynamy od zagotowania szklanki mleka razem z cukrem. Drugą szklankę mleka miksujemy razem z żółtkami, mąką oraz skrobią, z czego ma powstać domowy budyń. Po dokładnym wymieszaniu masy dodajemy ją do gotującego się mleka i czekamy do zagęszczenia całości. Tak przygotowany budyń przykrywamy folią spożywczą, aby folia dotykała powierzchni budyniu. Masło ucieramy na puch i dodajemy do niego wystudzony budyń najlepiej dzieląc to na trzy razy.

Na sam koniec dodajemy aromat lub amaretto i ucieramy masę do końca. Gotowe, wystudzone placki prosto z piekarnika, przekładamy kremową masą i chłodzimy. Trzymamy je w lodówce przez około 3 h, a przed podaniem doprowadzamy do temperatury pokojowej.

Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z fimu Pychotka (Pani Walewska) | Smaczne-Przepisy.TV na kanale Smaczne-Przepisy.TV na platformie YouTube. Można tam znaleźć podobny przepis na ciasto "pychotka".

Rozgrzewa i wzmacnia odporność. W klika chwil zrobisz syrop do herbaty na bazie imbiru i cytrynyRozgrzewa i wzmacnia odporność. W klika chwil zrobisz syrop do herbaty na bazie imbiru i cytrynyCzytaj dalej


Zobacz także w naszych serwisach:

  1. Całą noc musiał spędzić w karetce. Wstrząsająca relacja pacjenta
  2. Pamiętacie serial “Doktor Quinn”? Wiemy, co teraz robi Erika Flores, odtwórczyni roli Coleen Cooper
  3. Wypij go jeszcze przed śniadaniem. Od razu zauważysz duże zmiany w swoim ciele
  4. Niby dobrze znana, a smakuje zupełnie inaczej. Surówka z czerwonej kapusty z 1 dodatkiem dosłownie podbije twoje podniebienie
  5. Bije na głowę nawet uwielbiane ogórki. Kiszona marchewka jest cennym źródłem probiotyków
  6. "Myślałem, że to owczarek lub husky". Mężczyzna uratował zwierzę, ale nie był to pies
  7. Zakon był w przeszłości odpowiedzialny za wylesianie w Lubuskiem. Nie co wiary, kiedy się zaczęło

Źródło: mojewypieki.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł