Ciasto
Kadr z kanału Smaczne-Przepisy.TV udostępnionego na portalu youtube.com

Wielki hit. Ciasto "Pychotka", któremu absolutnie nikt się nie oprze

Ciasto jest najczęściej wybieraną formą deseru, którą robimy samodzielnie w domu. Kojarzy się ze świętami oraz okolicznościami, na których nie brakuje pachnących wypieków. Przedstawiamy przepis na ciasto Pychotka, które bardzo szybko przygotujesz, a smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających łasuchów.

Ciasto Pychotka to przykład na pyszne ciasto, które składa się z kruchego spodu, bezy, kremu i dżemu porzeczkowego. Ciasto nie jest skomplikowane do wykonania i nie wymaga dużo pracy. Ciasto złożone z więcej niż jednej warstwy często odstrasza. Jak się okazuje, przepisy potrafią być naprawdę proste. Możemy je przygotować w różnych nutach smakowych, dodając różnego rodzaju dodatki. Ciasto jest bardzo efektywne z uwagi na to, że wychodzi wysokie. Idealnie nada się na urodzinowy tort.

Przepis na ciasto pychotka

Składniki na kruche ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%

Składniki na bezę

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Składniki na masę kremową

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki likieru Amaretto

Dodatkowo

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
  • 120 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania składników na kruche ciasto. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do jednego naczynia. Następnie dodajemy masło i mieszamy całość do połączenia ze sobą składników i uzyskania masy na wzór kruszonki.

Dodajemy żółtka, cukier, kwaśną śmietanę oraz sól. Zaczynamy szybko zagniatać lub miksować w malakserze. Z ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na 2 równe części i owijamy je folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce do około 60 minut.

Zaczynamy od przygotowania bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy odrobinę soli. Stopniowo dorzucamy porcje cukru cały czas ubijając przy tym pianę. Na koniec przesiewamy do mieszanki skrobię ziemniaczaną i mieszamy szpatułką do połączenia składników.

Formę o wymiarach 25x33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część naszego ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na spód. Ciasto smarujemy połową dżemu, a następnie wykładamy masę bezową.


Całość posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy przez 40 minut w 160 stopniach. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Możemy piec je razem w piekarniku lub jedno po drugim. Oba placki na końcu studzimy.

Jeśli chodzi o masę kremową, zaczynamy od zagotowania szklanki mleka razem z cukrem. Drugą szklankę mleka miksujemy razem z żółtkami, mąką oraz skrobią, z czego ma powstać domowy budyń. Po dokładnym wymieszaniu masy dodajemy ją do gotującego się mleka i czekamy do zagęszczenia całości. Tak przygotowany budyń przykrywamy folią spożywczą, aby folia dotykała powierzchni budyniu. Masło ucieramy na puch i dodajemy do niego wystudzony budyń najlepiej dzieląc to na trzy razy.

Na sam koniec dodajemy aromat lub amaretto i ucieramy masę do końca. Gotowe, wystudzone placki prosto z piekarnika, przekładamy kremową masą i chłodzimy. Trzymamy je w lodówce przez około 3 h, a przed podaniem doprowadzamy do temperatury pokojowej.

Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z fimu Pychotka (Pani Walewska) | Smaczne-Przepisy.TV na kanale Smaczne-Przepisy.TV na platformie YouTube. Można tam znaleźć podobny przepis na ciasto "pychotka".

Źródło: mojewypieki.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł