Smakosze.pl
Ciasto

Kadr z kanału Smaczne-Przepisy.TV udostępnionego na portalu youtube.com

Wielki hit. Ciasto "Pychotka", któremu absolutnie nikt się nie oprze

23 Listopada 2020

Autor tekstu:

Sara Karaszewska

Udostępnij:

Ciasto jest najczęściej wybieraną formą deseru, którą robimy samodzielnie w domu. Kojarzy się ze świętami oraz okolicznościami, na których nie brakuje pachnących wypieków. Przedstawiamy przepis na ciasto Pychotka, które bardzo

Ciasto Pychotka to przykład na pyszne ciasto, które składa się z kruchego spodu, bezy, kremu i dżemu porzeczkowego. Ciasto nie jest skomplikowane do wykonania i nie wymaga dużo pracy. Ciasto złożone z więcej niż jednej warstwy często odstrasza. Jak się okazuje, przepisy potrafią być naprawdę proste. Możemy je przygotować w różnych nutach smakowych, dodając różnego rodzaju dodatki. Ciasto jest bardzo efektywne z uwagi na to, że wychodzi wysokie. Idealnie nada się na urodzinowy tort.

Przepis na ciasto pychotka 

Składniki na kruche ciasto

  • 500 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • pół szklanki cukru pudru

  • 200 g masła, zimnego

  • 6 żółtek

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%

Składniki na bezę

  • 6 białek

  • szczypta soli

  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków

  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Składniki na masę kremową

  • 2 szklanki mleka (500 ml)

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 2 żółtka

  • 3 łyżki cukru

  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej

  • kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki likieru Amaretto

Dodatkowo

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)

  • 120 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania składników na kruche ciasto. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do jednego naczynia. Następnie dodajemy masło i mieszamy całość do połączenia ze sobą składników i uzyskania masy na wzór kruszonki.

Dodajemy żółtka, cukier, kwaśną śmietanę oraz sól. Zaczynamy szybko zagniatać lub miksować w malakserze. Z ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na 2 równe części i owijamy je folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce do około 60 minut. 

Zaczynamy od przygotowania bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy odrobinę soli. Stopniowo dorzucamy porcje cukru cały czas ubijając przy tym pianę. Na koniec przesiewamy do mieszanki skrobię ziemniaczaną i mieszamy szpatułką do połączenia składników. 

Formę o wymiarach 25x33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część naszego ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na spód. Ciasto smarujemy połową dżemu, a następnie wykładamy masę bezową. 

Całość posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy przez 40 minut w 160 stopniach. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Możemy piec je razem w piekarniku lub jedno po drugim. Oba placki na końcu studzimy.

Jeśli chodzi o masę kremową, zaczynamy od zagotowania szklanki mleka razem z cukrem. Drugą szklankę mleka miksujemy razem z żółtkami, mąką oraz skrobią, z czego ma powstać domowy budyń. Po dokładnym wymieszaniu masy dodajemy ją do gotującego się mleka i czekamy do zagęszczenia całości.  Tak przygotowany budyń przykrywamy folią spożywczą, aby folia dotykała powierzchni budyniu. Masło ucieramy na puch i dodajemy do niego wystudzony budyń najlepiej dzieląc to na trzy razy.

Na sam koniec dodajemy aromat lub amaretto i ucieramy masę do końca. Gotowe, wystudzone placki prosto z piekarnika, przekładamy kremową masą i chłodzimy. Trzymamy je w lodówce przez około 3 h, a przed podaniem doprowadzamy do temperatury pokojowej.

Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z fimu Pychotka (Pani Walewska) | Smaczne-Przepisy.TV na kanale Smaczne-Przepisy.TV na platformie YouTube. Można tam znaleźć podobny przepis na ciasto "pychotka".

Źródło: mojewypieki.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Sara Karaszewska

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasjonuje się nie tylko gotowaniem, ale i muzyką oraz tematami związanymi z rozwojem osobistym. Studia na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna utwierdziły ją w przekonaniu, że pisanie to nie tylko pasja, ale i pomysł na życie. Nieustannie szkoli się z zakresu psychologii oraz social mediów. Gotowanie od zawsze było jej ulubioną formą spędzania czasu wolnego, a teraz związana jest z nim jej praca. Drugim kierunkiem studiów, które rozpoczęła, jest Zarządzanie ze specjalizacją Socjologia Biznesu i Mediów. Tematy marketingowe nie są jej obce, co sprawia, że w tematach biznesowych czuje się najlepiej.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bezmięsna, niezawodna receptura na gołąbki według Magdy Gessler

Czytaj więcej >
rogaliki maślane

Przepisy

Prosty przepis na rogaliki maślane lepsze niż u babci

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Czytaj więcej >
placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >