Wielki hit. Ciasto "Pychotka", któremu absolutnie nikt się nie oprze
Ciasto Pychotka to przykład na pyszne ciasto, które składa się z kruchego spodu, bezy, kremu i dżemu porzeczkowego. Ciasto nie jest skomplikowane do wykonania i nie wymaga dużo pracy. Ciasto złożone z więcej niż jednej warstwy często odstrasza. Jak się okazuje, przepisy potrafią być naprawdę proste. Możemy je przygotować w różnych nutach smakowych, dodając różnego rodzaju dodatki. Ciasto jest bardzo efektywne z uwagi na to, że wychodzi wysokie. Idealnie nada się na urodzinowy tort.
Składniki na kruche ciasto
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szklanki cukru pudru
200 g masła, zimnego
6 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Składniki na bezę
6 białek
szczypta soli
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Składniki na masę kremową
2 szklanki mleka (500 ml)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
200 g masła, w temperaturze pokojowej
kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki likieru Amaretto